Τη λίστα με τις καλύτερες ποικιλίες μήλων στον κόσμο δημοσίευσε…
Αποκλ. – Made in Greece το fuelGR: Σου βρίσκει τα φθηνότερα πρατήρια βενζίνης – Πάνω από 110.000 λήψεις – Στο top10 των κορυφαίων εφαρμογών
Ορίστε λοιπόν, στα ελληνικά πανεπιστήμια γίνεται καλή δουλειά, η οποία στην περίπτωση που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα είναι και πολύ χρήσιμη για όλους μας. Αναφερόμαστε στο fuelGR, την πληρέστερη, ακριβέστερη και πιο εύχρηστη εφαρμογή ελέγχου τιμών καυσίμων και πρατηρίων στην Ελλάδα.
Και ποιος δεν θα ήθελε να φουλάρει το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου του στη φθηνότερη δυνατή τιμή, αλλά με αξιοπιστία; Ε, αυτή ακριβώς την ανάγκη σκέφτηκε να καλύψει ο κ. Φώτης Κόκκορας, λέκτορας στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Μετά από αρκετούς πειραματισμούς μαζί με τον φοιτητή του Δημήτρη Ντέμο, ώστε η εφαρμογή να φτάσει στο καλύτερο δυνατό της σημείο, την παρουσίασαν στην αγορά, σκαρφαλώνοντας εξ αρχής στο top 10 των καλύτερων εφαρμογών για android συσκευές!
Σήμερα στο fuelGR υπάρχουν καταχωρημένα και τοποθετημένα πάνω στον χάρτη όλα τα πρατήρια που είναι εγγεγραμμένα στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και ενημερώνουν τακτικά τις τιμές τους. Μιλάμε για έναν αριθμό 5.000 περίπου πρατηρίων, που καλύπτουν όλη την Ελλάδα και παράλληλα πάνω από 110.000 λήψεις της εφαρμογής από τους χρήστες της.
Το fuelGR είναι το success story που γράφτηκε μέσα σε ελληνικό πανεπιστήμιο από δύο δραστήρια, ελληνικά μυαλά, με λιγοστές γνώσεις στην κατασκευή εφαρμογών για Android και iPhone συσκευές, όμως με πολύ μεράκι, όρεξη και πάθος για δημιουργία. Και το βασικότερο; Με αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας μας. Και το MadeinGreece.news πως να μην επιβραβεύσει τέτοιες προσπάθειες!
Ο κ. Φώτης Κόκκορας, ανακαλεί στη μνήμη του τις στιγμές της «γέννησης» του fuelGR, τη διαδρομή για το χτίσιμο της εφαρμογής με τις δυσκολίες και τις όμορφες στιγμές που έζησαν σε αυτό το «ταξίδι», και μοιράζεται μαζί μας τα πιο «τρελά» του όνειρα για το μέλλον του fuelGR.
Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:
- Ένα βράδυ στις αρχές του 2014, ο Δημήτρης Ντέμος, φοιτητής τότε, με ρώτησε στο facebook για κάποιο θέμα πτυχιακής. Του έθεσα την πρόκληση να κάνει κάτι με απήχηση, ευρύτερα χρήσιμο. “Σαν τι;” με ρώτησε και άρχισα να του εξηγώ την ιδέα του fuelGR.
- Μας πήρε δύο χρόνια (όχι εντατικά) και πολλές ώρες μέσα στο StreetView και στις δορυφορικές φωτογραφίες του Google Maps, για να φτάσουμε να έχουμε την πινέζα πάνω στην αντλία (κυριολεκτικά!) για το 92% των πρατηρίων (κάπου 4000 πρατήρια). Επίσης από τότε εγώ έχω μια αίσθηση ότι έχω περπατήσει εικονικά όλη την Ελλάδα
- Ιούλιος 2018 και το fuelGR παραμένει στο top-10, όντας η δημοφιλέστερη εφαρμογή για τιμές καυσίμων, με πάνω από 110.000 λήψεις, τουλάχιστον 50.000 τακτικούς χρήστες Android και διθυραμβικές κριτικές στο Play Store. Τον Ιούνιο του 2018 γίνεται διαθέσιμη και η iOS έκδοση (για iPhones) και ήδη διαγράφει εξαιρετική πορεία
- Εκτός από τις τιμές καυσίμων, ο χρήστης μπορεί να δει φωτογραφία του πρατηρίου (παρέχεται από την υπηρεσία Google StreetView), αξιολογήσεις πρατηρίων από άλλους χρήστες, να ορίσει πρατήρια ως αγαπημένα, να υποδείξει τη σωστή θέση αν θεωρεί ότι η θέση είναι λάθος, ακόμη και να αξιολογήσει την εμπειρία του με το πρατήριο με 3 δείκτες
- Είναι οι πρώτες και μοναδικές εφαρμογές που έχουμε φτιάξει σε αυτές τις πλατφόρμες, κάτι που από μόνο του είναι εκπληκτικό αν αναλογιστεί κανείς τις ελάχιστες αναφορές προβλημάτων που έχουν καταγραφεί στο Google Play Store και στο App Store της Apple.
- Η καλύτερη στιγμή της ομάδας ως τώρα ήταν τον Φεβρουάριο του 2016, δύο μήνες μετά την διάθεση του fuelGR για Android, όταν διαπιστώσαμε ένα πρωί να “αναστενάζει” ο server μας από κλήσεις δεδομένων από χιλιάδες νέους χρήστες.
- Ένα “τρελό” που έχουμε σκεφτεί είναι ότι το fuelGR έρχεται προεγκατεστημένο σε νέα αυτοκίνητα! Η χρήση στο αυτοκίνητο είναι βέβαια εφικτή και σήμερα, σε Android infotainment συστήματα για αυτοκίνητα!
Ποιο είναι το story γύρω από τη δημιουργία του fuelGR; Πότε και πως ξεκίνησαν όλα;
Κάπου στο 2012 πειραματιζόμουν με τους χάρτες της Google επικαιροποιώντας την ύλη ενός μαθήματος για web εφαρμογές, στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Ταυτόχρονα, προσπαθούσα να αξιοποιήσω το DEiXTo, μια παλαιότερη εφαρμογή για αποδελτίωση ιστοσελίδων. Δεν θυμάμαι πώς αλλά βρέθηκα να αποδελτιώνω τo Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων. Τα συστατικά του fuelGR ήταν ήδη στο τραπέζι, όπως και μία βιαστική, proof-of-concept υλοποίηση.
Ένα βράδυ στις αρχές του 2014, ο Δημήτρης Ντέμος, φοιτητής τότε, με ρώτησε στο facebook για κάποιο θέμα πτυχιακής. Του έθεσα την πρόκληση να κάνει κάτι με απήχηση, ευρύτερα χρήσιμο. “Σαν τι;” με ρώτησε και άρχισα να του εξηγώ την ιδέα του fuelGR. Η εφαρμογή έγινε για Windows 8 (αρκετά πιο απλή από την Android), ανέβηκε στο Windows Store και έγινε κορυφαία στην κατηγορία της μέσα σε λίγες μέρες (είναι ακόμη διαθέσιμη)!
Το μεγάλο πρόβλημα τότε ήταν το ότι για τα πρατήρια ξέραμε μόνο τη διεύθυνσή τους. Εκεί είχαμε την πρώτη “ήττα”, καθώς η υπηρεσία της Google που από διεύθυνση σου βρίσκει στο γεωγραφικό στίγμα απέτυχε τραγικά να μας βρει τις θέσεις των πρατηρίων. Ήταν ένα σημείο που για να ξεπεραστεί απαιτούσε μεγάλο όγκο δουλειάς και σε τέτοιες περιπτώσεις, αν δεν υπάρχει άμεσο όφελος, συνήθως τα παρατάς. Για μένα, η προοπτική της εφαρμογής ήταν ξεκάθαρη και κάθισα και προγραμμάτισα εργαλεία για να βοηθηθούμε στον εντοπισμό των πρατηρίων στο χάρτη. Μας πήρε δύο χρόνια (όχι εντατικά) και πολλές ώρες μέσα στο StreetView και στις δορυφορικές φωτογραφίες του Google Maps, για να φτάσουμε να έχουμε την πινέζα πάνω στην αντλία (κυριολεκτικά!) για το 92% των πρατηρίων (κάπου 4.000 πρατήρια). Επίσης από τότε εγώ έχω μια αίσθηση ότι έχω περπατήσει εικονικά όλη την Ελλάδα! Στο διάστημα αυτό ο Τάσος Θεοδοσίου δημιούργησε το fuelGR για Windows Phone και ο Θάνος Πηγαδάς το fuelGR Web, στο πλαίσιο της πτυχιακής τους.
Μέσα στο 2015 ο Δημήτρης ξεκινά να αναπτύσσει την έκδοση για Android. Πρώτη φορά Android κώδικας, δύσκολα βράδια και “πρήξιμο” από εμένα (“Θα το κάνεις όπως πρέπει, όχι όπως σε βολεύει!”). Είχε έρθει η ώρα η γνώση των θέσεων των πρατηρίων να κάνει αποπληρωμή! Δεκέμβριο του 2015, 17 του μήνα, το καλύτερο fuelGR γίνεται διαθέσιμο στο Google Play Store, καρφώνεται στο top-10 και γίνεται σημείο αναφοράς!
Fast forward… Ιούλιος 2018 και το fuelGR παραμένει στο top-10, όντας η δημοφιλέστερη εφαρμογή για τιμές καυσίμων, με πάνω από 110.000 λήψεις, τουλάχιστον 50.000 τακτικούς χρήστες Android και διθυραμβικές κριτικές στο Play Store. Τον Ιούνιο του 2018 γίνεται διαθέσιμη και η iOS έκδοση (για iPhones) και ήδη διαγράφει εξαιρετική πορεία.
Τι ακριβώς κάνει το fuelGR και πως λειτουργεί;
Σε τυπική χρήση, μόλις εκκινήσει το fuelGR κάνει κλήση στον server μας και ζητά τα πρατήρια της περιοχής και τις τιμές του καυσίμου προτίμησης του χρήστη. Η θέση του χρήστη υπολογίζεται αυτόματα από το GPS της συσκευής. Εναλλακτικά, ο χρήστης δείχνει με το χέρι πάνω στο χάρτη την περιοχή που τον ενδιαφέρει. Η εφαρμογή παρέχει πληροφορίες για 8 καύσιμα (Αμόλυβδη 95, Αμόλυβδη 100, Diesel Κίνησης, Υγραέριο Κίνησης, Φυσικό Αέριο Κίνησης, Diesel Θέρμανσης και Diesel Θέρμανσης κατ’οίκον) συμπεριλαμβανομένων και των ενισχυμένων εκδόσεών τους, όπως πχ. V-Power, D-Force κλπ.
Εκτός από τις τιμές καυσίμων, ο χρήστης μπορεί να δει φωτογραφία του πρατηρίου (παρέχεται από την υπηρεσία Google StreetView), αξιολογήσεις πρατηρίων από άλλους χρήστες, να ορίσει πρατήρια ως αγαπημένα, να υποδείξει τη σωστή θέση αν θεωρεί ότι η θέση είναι λάθος, ακόμη και να αξιολογήσει την εμπειρία του με το πρατήριο με 3 δείκτες, “Ποιότητα/Ποσότητα”, “Εξυπηρέτηση”, “Εγκατάσταση”. Η δυνατότητα αξιολόγησης για την ώρα είναι διαθέσιμη μόνο στην Android έκδοση. Επιπρόσθετα, παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την απόσταση ως το πρατήριο και το πόσο συμφέρει να το επισκεφθεί ο χρήστης (ένα μακρινό πρατήριο επιβαρύνει την τιμή), ενώ δεν θα μπορούσαν να λείψουν οδηγίες πλοήγησης προς κάθε πρατήριο. Τέλος, σε κάθε πρατήριο ο χρήστης μπορεί να δει πλήρη τιμοκατάλογο, καθώς και την εξέλιξη της τιμής στο πρόσφατο παρελθόν, σε διάγραμμα.
Έχουμε δώσει έμφαση στην ευχρηστία και κυριολεκτικά το ελάχιστο που απαιτείται από το χρήστη είναι απλά να τρέξει την εφαρμογή!
Πόσα πρατήρια βρίσκονται καταχωρημένα στην εφαρμογή και πόσους χρήστες μετράτε σήμερα;
Στην εφαρμογή υπάρχουν όλα τα πρατήρια που είναι εγγεγραμμένα στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και ενημερώνουν τακτικά τις τιμές τους (τουλάχιστον 1 φορά ανά 30 μέρες), δηλαδή περίπου 5.000 πρατήρια. Φυσικά τα πρατήρια στην Ελλάδα είναι περισσότερα, άρα κάποια δεν συμμορφώνονται με το Νόμο και είτε δεν ενημερώνουν τακτικά τις τιμές τους ή δεν είναι καν γραμμένα στο Παρατηρητήριο!
Με την ευκαιρία να παρατηρήσω ότι ψάχνοντας τα πρατήρια στο χάρτη διαπιστώσαμε ότι κάποιες περιοχές της χώρας …είναι άλλη χώρα …δεκάδες πρατήρια βρίσκονται εκτός Παρατηρητηρίου! Λες και ισχύουν άλλοι νόμοι εκεί!!! Προφανώς δεν γίνονται έλεγχοι και αυτό είναι λυπηρό γιατί γυρίζει σε βάρος του καταναλωτή. Ο ενημερωμένος όμως καταναλωτής είναι πιο προσεκτικός και εφαρμογές όπως το fuelGR συμβάλουν τελικά στον τοπικό ανταγωνισμό των πρατηρίων και τελικά επωφελείται ο καταναλωτής!
Πόσο ακριβής είναι η εφαρμογή ως προς τα αποτελέσματα που δίνει;
Η βάση δεδομένων μας συγχρονίζεται με το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων κάθε 15 λεπτά. Σε ένα τέτοιο χρονικό διάστημα, σε ώρα αιχμής αλλαγών τιμών από πρατηριούχους (6 με 7 το πρωί), γίνονται περίπου 50 αλλαγές τιμών. Άρα το fuelGR, στη χειρότερη περίπτωση και για μικρό διάστημα στη μέρα, θα έχει λάθος τιμές για 50 από τα 5.000 περίπου πρατήρια του Παρατηρητηρίου (1% των πρατηρίων) και αυτό μόνο για 15 λεπτά. Αν συνυπολογίσουμε ότι επιπλέον η εφαρμογή έχει μηχανισμό που επιτρέπει στο χρήστη να επαληθεύσει μόνος του αν η τιμή που βλέπει στο fuelGR συμφωνεί με αυτή στο site του Παρατηρητηρίου (ώστε π.χ. να ξεκινήσει να πάει σε μακρινό πρατήριο χωρίς αμφιβολία τιμής), τότε μιλάμε για 100% σωστή πληροφόρηση. Επομένως, αν ο χρήστης του fuelGR βρει άλλη τιμή στην αντλία, τότε θα μιλάμε για δόλο από πλευράς πρατηρίου, καθώς ο Νόμος απαιτεί το πρατήριο να πουλά καύσιμο στην τιμή που έχει δηλώσει στο Παρατηρητήριο Τιμών.
Για τις θέσεις των πρατηρίων είπαμε παραπάνω – αυτή τη στιγμή είναι σωστές για το 92% των πρατηρίων. Είναι κάτι που απαιτεί συντήρηση, καθώς ανοιγοκλείνουν πρατήρια σχεδόν καθημερινά και το Παρατηρητήριο δεν ζητά τέτοια πληροφορία από τους πρατηριούχους! Το ότι έχουμε τα καλύτερα δεδομένα θέσης φαίνεται από το ότι γινόμαστε στόχος διαδικτυακών επιθέσεων για αυτά. Από την άλλη, είναι αξιοσημείωτη η αναγνώριση που λαμβάνουμε από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται γύρω από την αγορά καυσίμων, καθώς έχοντας βρει τόσα πρατήρια στο χάρτη, τους κάναμε να πετάξουν τις εφαρμογές πλοήγησης και να χρησιμοποιούν fuelGR για να βρουν το πρατήριο που θέλουν!
Πόσο εύκολο ήταν να δημιουργήσετε την εφαρμογή; Ποια θα λέγατε ότι ήταν η καλύτερη και ποιες ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές που είχατε στη διαδρομή αυτή;
Δεν ήταν εύκολη η υλοποίηση γιατί είχαμε μηδενική εμπειρία τόσο στην κατασκευή εφαρμογών για Android όσο και για iPhone. Είναι οι πρώτες και μοναδικές εφαρμογές που έχουμε φτιάξει σε αυτές τις πλατφόρμες, κάτι που από μόνο του είναι εκπληκτικό αν αναλογιστεί κανείς τις ελάχιστες αναφορές προβλημάτων που έχουν καταγραφεί στο Google Play Store και στο App Store της Apple. Πολλά μπράβο λοιπόν στον Δημήτρη Ντέμο που είναι ο κύριος προγραμματιστής των εφαρμογών αλλά και στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας για τις γνώσεις και δυνατότητες που παρέχει σε όποιον ενδιαφέρεται για το αντικείμενο. Παινεύουμε “το σπίτι μας” τώρα αλλά τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους – αυτή είναι η πραγματικότητα!
Η καλύτερη στιγμή της ομάδας ως τώρα ήταν τον Φεβρουάριο του 2016, δύο μήνες μετά την διάθεση του fuelGR για Android, όταν διαπιστώσαμε ένα πρωί να “αναστενάζει” ο server μας από κλήσεις δεδομένων από χιλιάδες νέους χρήστες. Είχε δημοσιευτεί ένα δελτίου τύπου που είχαμε στείλει μέσω του ΤΕΙ στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το οποίο είχε αναπαραχθεί από δεκάδες μέσα του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου. Ήταν μια εκκίνηση τύπου “εκτόξευση”.
Η χειρότερη στιγμή ήταν φέτος τον Απρίλιο, όταν τεχνικά προβλήματα στο Παρατηρητήριο Τιμών δεν επέτρεπαν να ενημερώνουμε τις τιμές. Ολικό blackout πληροφόρησης για όλα τα μέσα στην Ελλάδα… ή μήπως όχι όλα; Καταφέραμε γρήγορα να στήσουμε εναλλακτικό μηχανισμό αποδελτίωσης του Παρατηρητηρίου (χρησιμοποιώντας το άλλο μας “παιδί”, http://deixto.com) και να παρέχουμε μόνοι εμείς επί 1.5 μήνα ενημέρωση τιμών (αν και με αργότερους ρυθμούς) όταν όλοι οι άλλοι “είχαν ρίξει μαύρο”. Με την ευκαιρία, να εκφράσουμε και δημόσια ένα “ευχαριστώ” στην ομάδα που υποστηρίζει τις υποδομές του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων.
Να προσθέσω και δύο κάπως “αστείες” στιγμές. Η μία όταν επιστρέφοντας από Αθήνα (όπου είχαμε συμμετάσχει και διακριθεί σε hackathon για ανοιχτά δεδομένα με το fuelGR για web), κοντέψαμε να μείνουμε από καύσιμα έξω από τη Λαμία! Βέβαια τότε υπήρχε μόνο η web έκδοση και η ποιότητα των δεδομένων δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή! Η δεύτερη, από τότε που ψάχναμε τα πρατήρια στο χάρτη και η μεγάλη μου κόρη μου έλεγε “πάλι τα βενζινάδικα στο χάρτη κοιτάς”;
Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;
Ελληνικότατο! Ελληνικά δεδομένα, Έλληνες δημιουργοί και ένα Ελληνικό εργαλείο στη φαρέτρα των καταναλωτών στον αγώνα της οικονομίας, καθώς μπορεί να τους εξοικονομήσει μερικές εκατοντάδες ευρώ το χρόνο. Ταυτόχρονα είναι ένα αποδεδειγμένο μέσο πίεσης προς τα πρατήρια, καθώς κάνει την ενημέρωση των καταναλωτών απλή υπόθεση και ο ενημερωμένος καταναλωτής αποφασίζει καλύτερα. Στις περιοχές με έντονη χρήση του fuelGR φαίνεται να ενισχύεται ο ανταγωνισμός των πρατηρίων προς όφελος του καταναλωτικού κοινού.
Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το fuelGR; Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Ένα “τρελό” που έχουμε σκεφτεί είναι ότι το fuelGR έρχεται προεγκατεστημένο σε νέα αυτοκίνητα! Η χρήση στο αυτοκίνητο είναι βέβαια εφικτή και σήμερα, σε Android infotainment συστήματα για αυτοκίνητα!
Φυσικά η οικονομική εκμετάλλευση της πλατφόρμας που έχουμε στήσει είναι κάτι που μας απασχολεί, καθώς αφιερώνουμε, καθημερινά σχεδόν, χρόνο σε αυτή. Έχουμε μια καλή συνεργασία με εταιρία του χώρου, κυρίως σε επίπεδο ανταλλαγής δεδομένων και προβολής κάποιων διαφημιστικών μηνυμάτων. Βέβαια, έχοντας πλέον μεγάλο αρχείο ιστορικών δεδομένων, σκεφτόμαστε να εφαρμόσουμε τεχνικές “εξόρυξης γνώσης” για να παρέχουμε υπηρεσίες μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, όπως π.χ. βραχύχρονη πρόβλεψη τάσης τιμών, πρόβλεψη βιωσιμότητας πρατηρίου, κτλ.
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο κέρδος το ότι μπορώ να μεταφέρω στους φοιτητές μου την εμπειρία μου από την ανάπτυξη μια πραγματικής εφαρμογής με δεκάδες χιλιάδες χρήστες και του γεγονότος ότι ο Δημήτρης πέρασε από τα ίδια αμφιθέατρα και εργαστήρια με αυτούς, μόλις λίγα χρόνια πριν. Οι φοιτητές εκπλήσσονται όταν συνειδητοποιούν ότι αρκούν οι γνώσεις 5-6 βασικών μαθημάτων και φυσικά προσωπική ενασχόληση για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο!
WHO IS WHO
Ο Φώτης Κόκκορας είναι Λέκτορας στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας όπου διδάσκει Προγραμματισμό Εφαρμογών Διαδικτύου, Τεχνολογίες Web, Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, έχει μεταπτυχιακό στην Τεχνητή Νοημοσύνη από το Πανεπιστήμιο του Bristol/UK και διδακτορικό σε εξαγωγή πληροφορίας από τον παγκόσμιο ιστό από το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ.
Ο Δημήτρης Ντέμος είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Ασχολείται με προγραμματισμό Web, Android και iOS εφαρμογών, και επίσης με συντήρηση κινητών τηλεφώνων και Η/Υ.
Περισσότερα για το fuelGR στο https://fuelgr.gr
fuelGR για Android
fuelGR για iOS
fuelGR για browser