skip to Main Content

Πόσα ξέρετε για το ξακουστό ελαφρύ λίγων λιπαρών κατίκι Δομοκού; Όλες οι πληροφορίες

Το κατίκι Δομοκού είναι φρέσκο λευκό τυρί αλοιφώδους υφής. Παράγεται από γάλα γίδινο ή μίγμα του με πρόβειο και έχει ελαφρά ξινή, πλην όμως ευχάριστη, γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα. Παράγεται παραδοσιακά στο οροπέδιο Όθρυς, στην περιοχή Δομοκού, και είναι προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Είναι αρκετά ελαφρύ, δροσιστικό και άμεσα αναγνωρίσιμο από τη μοναδική του υφή. Θεωρείται από τα πλέον κατάλληλα τυριά για υγιεινή διατροφή, καθώς συνδυάζει την πλούσια γεύση με τα χαμηλά λιπαρά (περίπου 13%). Καταναλώνεται με πολλούς τρόπους, συνοδεύοντας το κυρίως γεύμα, πάνω σε ψωμί, σε σαλάτες και σε πληθώρα συνταγών.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τυριού είναι άριστης ποιότητας και προέρχεται αποκλειστικά από την περιοχή Δομοκού. Τα πρόβατα και οι αίγες τα οποία παράγουν το γάλα είναι κυρίως από ντόπιες φυλές που βόσκουν 10 με 11 μήνες το χρόνο σε υψόμετρο 500 έως 1000 μέτρων. Η διατροφή τους βασίζεται αποκλειστικά στην πλούσια χλωρίδα της περιοχής. Η παρασκευή του τελικού προϊόντος λαμβάνει επίσης χώρα μόνο σε εγκαταστάσεις της περιοχής.

Πώς παρασκευάζεται;

Για την παρασκευή του τυριού αυτού, το γάλα θερμαίνεται στους 75οC περίπου για 30 δευτερόλεπτα, και ακολούθως ψύχεται στους 27-28οC. Στη συνέχεια τοποθετείται εντός τυρολέβητος σε θερμοκρασία 20-22οC, όπου παραμένει μέχρι το σχηματισμό πήγματος. Αν μέχρι την επόμενη μέρα δεν έχει πήξει, προστίθεται πυτιά. Ακολούθως, το πήγμα πολτοποιείται και εισάγεται σε υφασμάτινους σάκους για στράγγιση. Η στράγγιση θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί όταν το πήγμα αποκτήσει υγρασία 75-80%. Το στραγγισμένο πήγμα αναμιγνύεται ώστε να αποκτήσει ομοιογενή υφή και συσκευάζεται σε δοχεία ή διατηρείται σε ψυκτικούς θαλάμους θερμοκρασίας μικρότερης των 4οC μέχρι τη διάθεσή του.

Ποιοί το παράγουν;

Το εξαιρετικό αυτό προϊόν παράγεται και διατίθεται από την εταιρεία Γαλάνης Τυροκομικά, καθώς και από την εταιρεία ΔΟΜΟΚΟΣ Α.Ε.

Κατασκευάζεται από γάλα κατσικίσιο ή μίγμα αυτού με πρόβειο. Χρησιμοποίειται πλέον σε πάρα πολλές συνταγές και μπορείτε να το βρείτε, εκτός της περιοχής Δομοκού, σε εμπορικά καταστήματα με είδη διατροφής αλλά και σε Super Market καθώς ήδη το προϊόν έχει προωθηθεί από μεγάλες εταιρείες στο χώρο της διατροφής. 

Μέθοδος Παρασκευής: Το γάλα μετά τη παστερίωση ψύχεται στους 27-28 βαθμούς C. Ακολουθεί η πήξη με ή χωρίς πυτιά και παραμένει σε συνθήκες θερμοκρασίας 20-22 βαθμούς C.  Το πήγμα πολτοποίειται και τοποθετείται σε υφασμάτινους σάκους για στράγγιση. Η στράγγιση σταματά όταν η υγρασία του τυριού φτάσει 75-80% κ.β. Το στραγγισμένο πήγμα αλατίζεται, αναμιγνύεται ώστε να αποκτήσει ομοιογένεια και συσκευάζεται σε δοχεία ή διατηρείται σε ψυκτκούς θαλάμους με θερμοκρασία μικρότερη των 4 βαθμών C μέχρι της διαθεσής του.

Η χημική του σύσταση είναι:

Υγρασία 75% max
Λιπαρά επί ξηρού 40%,
Αλάτι 2-3%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top