Υλικά Συνταγής 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο 1/2 φλ. ελαιόλαδο Για…
Ελληνικό τσίζκεϊκ με σύκα: Πεντανόστιμα ξερά σύκα, ανθότυρο & παξιμάδια στην πιο απολαυστική συνταγή από τον Στέλιο Παρλιάρο
Υλικά
Για τη βάση
150 γρ. Παξιμάδια κρίθινα Αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
50 γρ. Βούτυρο Αγελάδας Soft, λιωμένο
30 γρ. Ζάχαρη άχνη Και επιπλέον για το πασπάλισμα
Για την κρέμα
1 κιλό Ανθότυρο
150 γρ. Ζάχαρη άχνη
4 τεμ. Αυγά
Για τα σύκα
200 γρ. Ξερά σύκα Ψιλοκομμένα
200 γρ. Ζάχαρη
400 γρ. Νερό
1 τεμ. Λεμόνι Το χυμό και το ξύσμα του
1 τεμ. Κανέλα
Ευχαριστούμε την Στέλιο Παρλιάρο και το steliosparliaros.gr για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Σύκα
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και την κανέλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση το μείγμα, προσθέτουμε τα σύκα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 25-30 λεπτά. Αφήνουμε τα σύκα να κρυώσουν.
Βάση
Ανακατεύουμε τα τριμμένα παξιμάδια με το λιωμένο βούτυρο και την άχνη ζάχαρη. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ., που έχουμε ακουμπήσει σε ένα ταψί. Το απλώνουμε και το πιέζουμε πολύ καλά, να γίνει μια συμπαγής βάση.
Κρέμα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ανθότυρο με τη ζάχαρη άχνη πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη, προσθέτοντας και τα αυγά ένα-ένα. Μόλις γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, το απλώνουμε πάνω από τη βάση.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160◦C-170◦C. Ψήνουμε το τσίζκεϊκ για 45-50 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και απλώνουμε στην επιφάνεια τα σύκα. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
WHO IS WHO
O Στέλιος Παρλιάρος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελειώνοντας το γυμνάσιο έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει. Ανακαλύπτει τη ζαχαροπλαστική και της αφιερώνεται. Σπουδάζει στο Παρίσι στην Ecole le Νôtre, στη σχολή Escoffier του ξενοδοχείου Ritz, στη Λιόν στη σχολή Valrhona και τέλος στο διάσημο ζαχαροπλαστείο Fauchon.
Το 1982 δημιουργεί το «fresh» και αλλάζει τη πορεία της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα. Διδάσκει σε σεμινάρια για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Συνεργάζεται με το επαγγελματικό περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Z&G» δίνοντας συνταγές και για μία πενταετία με τα περιοδικά «Ε» και «Gourmet» της «Ελευθεροτυπίας». Το Μάιο του 2006 ξεκινάει νέα συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» δημιουργώντας για το ένθετο περιοδικό «Γαστρονόμος» καθώς και για το ένθετο «Κ». Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις συνδυάζοντας την τέχνη της ζαχαροπλαστικής με άλλες καλές τέχνες όπως η γλυπτική. Από το 1999 αρχίζει η συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο «Ι.Σιδέρης» με τον οποίο εξέδωσε 9 βιβλία ζαχαροπλαστικής. Τον Οκτώβριο του 2004 διακόπτει τη συνεργασία του με την αλυσίδα καταστημάτων «fresh».
Από το 2005 διδάσκει στο δικό του χώρο σεμιναρίων. Το Σεπτέμβρη του 2007 εκδίδει το πρώτο τεύχος του ετήσιου περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας» με το πρόγραμμα των σεμιναρίων και όλα όσα αφορούν τη ζαχαροπλαστική. Το 2008 σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» κυκλοφορεί τη σειρά «Μαθήματα Γλυκιάς Αλχημείας» που αποτελείται από 13 βιβλία με συνταγές ζαχαροπλαστικής. Τον Σεπτέμβριο του 2008 εκδίδει το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας». Τον Νοέμβριο του 2008 κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην προσωπική του εκπομπή, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, «Γλυκές Αλχημείες».
Στις αρχές του 2009 δημιουργεί τον concept-χώρο by Stelios Parliaros – sweet alchemy στην Ηροδότου 24 στο Κολωνάκι. Το 2010 κυκλοφορεί το καινούργιο του βιβλίο «Γλυκές Παραλλαγές». Το Μάιο του 2010 εκδίδει με την υποστήριξη της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του περιοδικού «Γαστρονόμος» το καινούργιο μηνιαίο περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Γλυκές Ιστορίες». Το 2010-2011συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, την εκπομπή στο κανάλι Mega.
Αρκετές φορές, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες δίνοντας συνταγές για την παρασκευή συσκευασμένων προϊόντων. Είναι ένα από τα μέλη που συστήνουν την ομάδα ‘Kerasma’. Παρ’ ότι οι σπουδές του, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, είναι γαλλικού προσανατολισμού, ενημερώνεται για την παγκόσμια ζαχαροπλαστική και αυτό τον έχει οδηγήσει σε ένα προσωπικό μονοπάτι με ιδιαίτερη ικανότητα να συνδυάζει τεχνοτροπίες και υλικά, εμπνεόμενος πάντα και από τα προϊόντα της ελληνικής γης.
Από το Μάρτιο του 2014 κυκλοφορεί το καινούργιο, μηνιαίο του περιοδικό, Γλυκές Αλχημείες σε συνεργασία με τον Όμιλο Αττικών Εκδόσεων.