Υλικά Για τον κορμό 150 γρ. μπισκότα χωρίς ζάχαρη 250…
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Εύκολη & γρήγορη γαριδομακαρονάδα με τέλεια σάλτσα ντομάτας & το ούζο να κάνει τη διαφορά
Υλικά
- 8 γαρίδες μέτριες κατά προτίμηση φρέσκιες
- 3- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 καυτερή πιπερίτσα ή μπούκοβο
- 1/4 φλ. ούζο
- 1 πρεζα καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
- 400 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες φρέσκες ή κονκασέ
- 2 κ.γ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 300 γραμ. σπαγγέτι
Εκτέλεση
Αρχικά για τη γαριδομακαρονάδα, καθαρίζουμε τις γαρίδες, βγάζοντας το κέλυφος από το σώμα και αφήνοντας το κεφάλι, γιατί σε αυτό κρύβεται όλη η νοστιμιά. Αφαιρούμε με προσοχή το έντερο από την ράχη της κάθε γαρίδας.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ολόκληρη τη σκελίδα του σκόρδου για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την καυτερή πιπερίτσα, για έξτρα σπιρτάδα στη γαριδομακαρονάδα μας. Σβήνουμε με το ούζο, και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1-2 λεπτά. Βγάζουμε τις γαρίδες σε μία πιατέλα και τις σκεπάζουμε. Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να μην παραβράσετε τις γαρίδες.
Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και τις ντομάτες και βράζουμε για 7-8 λεπτά. Ξαναρίχνουμε τότε τις γαρίδες να βράσουν, για 2 λεπτά μόνο, με τη σάλτσα.
Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε με μία τσιμπίδα. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι όπως στάζουν νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέσα τη σάλτσα για 1 λεπτό, σε δυνατή φωτιά για να γλασάρει η σάλτσα. Πασπαλίζουμε τη μακρονάδα με το μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
Μυστικά για γαριδομακαρονάδα
Για περισσότερη νοστιμιά κρατάμε το κεφάλι πάνω στην γαρίδα. Αυτό είναι όλο το μυστικό για την καλύτερη γαριδομακαρονάδα.
Πως θα πετύχω την πιο ζουμερή και τρυφερή γαρίδα;
Μη μαγειρεύετε πολύ ώρα τις γαρίδες. Ελάχιστα λεπτά είναι αρκετά για να βγάλουν όλη την γεύση και την νοστιμιά τους στην σάλτσα, αλλά συγχρόνως να παραμείνουν ζουμερές και τρυφερές. Όσο πιο πολύ τις βράζετε τόσο πιο στεγνές, σκληρές και συρρικνωμένες θα βγουν.
Τελειώστε τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα
Δυο φορές πιο νόστιμη θα βγει η γαριδομακαρονάδα σας με αυτόν τον τρόπο. Βράστε τα μακαρόνια σας 1-2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία και τελειώστε το βράσιμο τους μέσα στην πλούσια σάλτσα. Έτσι θα ρουφήξουν όλα τα αρώματα και τη νοστιμιά. Διαβάστε εδώ και όλα τα μυστικά για να βράζετε πάντα σωστά τα μακαρόνια σας.
Ούζο ή κρασί στην γαριδομακαρονάδα;
Ψηφίζω ούζο και με διαφορά, γιατί το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά μοναδικό. Δοκιμάστε και περιμένω εντυπώσεις.
Απολαύστε στην γαριδομακαρονάδα σας χωρίς τυρί
Σε αυτή τη συνταγή το τυρί απαγορεύεται δια ροπάλου. Άλλωστε έχετε ένα τόσο φρέσκο, πολύτιμο υλικό που σας κάνει να γεύεστε τη φρεσκάδα της θάλασσας σε κάθε μπουκιά. Σερβίρετε αμέσως και μην αφήσετε για κανένα λόγο αυτή τη μακαρονάδα να περιμένει για ώρα.
Κρύο νερό στα μακαρόνια;
Ποτέ μην κρυώνετε τα μακαρόνια σας σε τρεχούμενο νερό. Είναι περιττό. Κρατήστε όλη την νοστιμιά του ζυμαρικού κι αφήστε να ρουφήξει την υπέροχη σάλτσα και όχι νερό. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά και να το προσθέσετε στη σάλτσα με τις γαρίδες για να αραιώσει.
Πώς να συντηρήσετε τις γαρίδες
-Πρέπει να καταναλώνουμε τις φρέσκες γαρίδες την ίδια μέρα που τις αγοράζουμε, γιατί μαυρίζουν.
-Τις συντηρούμε μερικές ώρες στο σουρωτήρι, σκεπασμένες με νωπή πετσέτα μέσα στο ψυγείο στο πιο κρύο ράφι.
-Μπορούμε να τις καταψύξουμε, αλλά δεν θα έχουν τη φρεσκάδα των νωπών.
-Εάν καταψύξετε τις φρέσκες γαρίδες, σφραγίστε καλά την σακούλα τροφίμων για να μην τις κάψει η κατάψυξη.
-Όταν ξεπαγώνετε τις γαρίδες, μην τις βάζετε σε μπολ με νερό. Αφήστε τες σε θερμοκρασία δωματίου για 30′ ή ακόμα καλύτερα μέσα σε μπολ στην συντήρηση του ψυγείου για μια νύχτα.
Δείτε και όλα τα υπόλοιπα μυστικά της Αργυρώς για το καθάρισμα και τη σωστή συντήρηση των θαλασσινών.
WHO IS WHO
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι τηςκαι, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!
«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.