Υλικά 400 γρ. φύλλο κανταΐφι 200 γρ. βούτυρο, λιωμένο placeholder-ingredient…
Αφράτο κέικ ανθότυρου & από πάνω γλυκό κουταλιού σταφίδα από τον Στέλιο Παρλιάρο – Σε συνεπαίρνει με την πρώτη κουταλιά!
Υλικά
Κέικ
- 700 γρ. σταφίδες ξανθές, μεγάλες, κορινθιακές
- 500 γρ. μέλι
- 750 γρ. κρασί λευκό, ξηρό
- 1 τεμ. λεμόνι (μόνο το ξύσμα)
- 1 τεμ. πορτοκάλι (μόνο το ξύσμα)
- 250 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
- 170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 τεμ. λεμόνια (μόνο το ξύσμα)
- 300 γρ. ανθότυρο
- 230 γρ. βούτυρο αγελάδας, εκτός ψυγείου για αρκετές ώρες
- 250 γρ. ζάχαρη
- 6 τεμ. κρόκοι αυγών
- 6 τεμ. ασπράδια αυγών
Ευχαριστούμε τoν Στέλιο Παρλιάρο και το steliosparliaros.gr για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Γλυκό κουταλιού σταφίδα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, το κρασί και τα ξύσματα και τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, ρίχνουμε τις σταφίδες. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι. Γενικώς, επειδή οι σταφίδες είναι αφυδατωμένες, δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ ώρα για να δέσει το σιρόπι με το φόβο ότι μετά θα βγάλουν υγρά που θα χαλάσουν το γλυκό. Για να δούμε αν έχει δέσει το σιρόπι ρίχνουμε λίγο σε ένα πιάτο· πρέπει να είναι κάπως παχύρρευστο και να απλώνει ομοιόμορφα και αργά – όχι όπως το νερό, το οποίο θα άπλωνε γρήγορα προς όλες τις κατευθύνσεις. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, εκτός αν πρόκειται να το καταναλώσουμε όλο σύντομα, οπότε μπορούμε να το βάλουμε σε ένα βάζο ή σε τάπερ.
Κέικ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με την αμυγδαλόσκονη και το ξύσμα και αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο μαζί με 200 γρ. από τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα προσθέτοντας έναν-έναν τους κρόκους. Όταν το μείγμα αφρατέψει, προσθέτουμε το ανθότυρο και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Σταματάμε το μίξερ και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα καθαρό μπολ. Καθαρίζουμε τον κάδο και τα χτυπητήρια και χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη έως ότου γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.
Ρίχνουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα, ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ και στη συνέχεια ενσωματώνουμε λίγο-λίγο το μείγμα του αλευριού. Θέλει προσοχή στο ανακάτεμα για να μη χάσει τον όγκο του το μείγμα, γι’ αυτό και προτείνουμε τη χρήση της μαρίζ αντί μιας απλής κουτάλας, καθώς η μαρίζ είναι ευλύγιστη και αναμειγνύει τα μείγματα χωρίς να τα «ταλαιπωρεί». Εν συνεχεία προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε με τη μαρίζ με απαλές κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. -το οποίο έχουμε ακουμπήσει πάνω σε ένα ταψί- ή χρησιμοποιούμε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα ίδιας διαμέτρου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 50-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν το κέικ ψήθηκε μέχρι μέσα, βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι· βγάζοντάς το πρέπει η λάμα του να είναι καθαρή, αλλιώς ψήνουμε λίγο ακόμα και δοκιμάζουμε ξανά σε άλλο σημείο. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με το γλυκό του κουταλιού σταφίδα.
Tip: Όταν χρησιμοποιούμε ξύσμα για να αρωματίσουμε ένα γλυκό, πρέπει να επιλέγουμε ακέρωτα φρούτα, δηλαδή όσα δεν έχουν εμβαπτισθεί σε παραφίνη. Τα ξεχωρίζουμε γιατί δεν είναι τόσο «όμορφα» και γυαλιστερά. Κατά κανόνα κερωμένα είναι τα εισαγόμενα φρούτα, τα οποία υπόκεινται σε αυτή την πρακτική προκειμένου να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό και να αντέξουν την ταλαιπωρία της μετακίνησης. Αντιθέτως τα ελληνικά και κυρίως αυτά που διατίθενται στις λαϊκές από τους παραγωγούς είναι τις περισσότερες φορές ακέρωτα. Ακέρωτα είναι επίσης τα πιστοποιημένα βιολογικά φρούτα.
WHO IS WHO
O Στέλιος Παρλιάρος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελειώνοντας το γυμνάσιο έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει. Ανακαλύπτει τη ζαχαροπλαστική και της αφιερώνεται. Σπουδάζει στο Παρίσι στην Ecole le Νôtre, στη σχολή Escoffier του ξενοδοχείου Ritz, στη Λιόν στη σχολή Valrhona και τέλος στο διάσημο ζαχαροπλαστείο Fauchon.
Το 1982 δημιουργεί το «fresh» και αλλάζει τη πορεία της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα. Διδάσκει σε σεμινάρια για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Συνεργάζεται με το επαγγελματικό περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Z&G» δίνοντας συνταγές και για μία πενταετία με τα περιοδικά «Ε» και «Gourmet» της «Ελευθεροτυπίας». Το Μάιο του 2006 ξεκινάει νέα συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» δημιουργώντας για το ένθετο περιοδικό «Γαστρονόμος» καθώς και για το ένθετο «Κ». Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις συνδυάζοντας την τέχνη της ζαχαροπλαστικής με άλλες καλές τέχνες όπως η γλυπτική. Από το 1999 αρχίζει η συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο «Ι.Σιδέρης» με τον οποίο εξέδωσε 9 βιβλία ζαχαροπλαστικής. Τον Οκτώβριο του 2004 διακόπτει τη συνεργασία του με την αλυσίδα καταστημάτων «fresh».
Από το 2005 διδάσκει στο δικό του χώρο σεμιναρίων. Το Σεπτέμβρη του 2007 εκδίδει το πρώτο τεύχος του ετήσιου περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας» με το πρόγραμμα των σεμιναρίων και όλα όσα αφορούν τη ζαχαροπλαστική. Το 2008 σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» κυκλοφορεί τη σειρά «Μαθήματα Γλυκιάς Αλχημείας» που αποτελείται από 13 βιβλία με συνταγές ζαχαροπλαστικής. Τον Σεπτέμβριο του 2008 εκδίδει το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας». Τον Νοέμβριο του 2008 κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην προσωπική του εκπομπή, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, «Γλυκές Αλχημείες».
Στις αρχές του 2009 δημιουργεί τον concept-χώρο by Stelios Parliaros – sweet alchemy στην Ηροδότου 24 στο Κολωνάκι. Το 2010 κυκλοφορεί το καινούργιο του βιβλίο «Γλυκές Παραλλαγές». Το Μάιο του 2010 εκδίδει με την υποστήριξη της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του περιοδικού «Γαστρονόμος» το καινούργιο μηνιαίο περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Γλυκές Ιστορίες». Το 2010-2011συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, την εκπομπή στο κανάλι Mega.
Αρκετές φορές, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες δίνοντας συνταγές για την παρασκευή συσκευασμένων προϊόντων. Είναι ένα από τα μέλη που συστήνουν την ομάδα ‘Kerasma’. Παρ’ ότι οι σπουδές του, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, είναι γαλλικού προσανατολισμού, ενημερώνεται για την παγκόσμια ζαχαροπλαστική και αυτό τον έχει οδηγήσει σε ένα προσωπικό μονοπάτι με ιδιαίτερη ικανότητα να συνδυάζει τεχνοτροπίες και υλικά, εμπνεόμενος πάντα και από τα προϊόντα της ελληνικής γης.
Από το Μάρτιο του 2014 κυκλοφορεί το καινούργιο, μηνιαίο του περιοδικό, Γλυκές Αλχημείες σε συνεργασία με τον Όμιλο Αττικών Εκδόσεων.