Πριν από 53 χρόνια «άφησε» την τελευταία της πνοή η…
Ο Πρίγκιπας Joachim & η Πριγκίπισσα Yasmine Murat στο eirinika: Ο απόγονος του μεγάλου Ναπολέοντα & η σύζυγός του – Οι Ελληνίδες γιαγιάδες τους – Η συνέντευξη στην Ειρήνη Νικολοπούλου (φωτό & βίντεο)
Γράφει η Ειρήνη Νικολοπούλου
O πρίγκιπας Ζοασίμ Μιρά αλλά και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Γιασμίν παραχώρησαν στην Ειρήνη Νικολοπούλου συνέντευξη για λογαριασμό του περιοδικού Gala και της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.
Με την άδειά τους αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη από την ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος συμπληρώνοντας το, για την αναδημοσίευση του στο eirinika μερικές ακόμη προσωπικές φωτό και βίντεο.
Τους συνάντησα σε ένα από εκείνα τα υπέροχα κτίσματα της γαλλικής πρωτεύουσας, το Fondation Eugène Napolėon, που ανεγέρθηκε το 1858: η τελευταία αυτοκράτειρα της Γαλλίας η Εζενί, πρόγονος του πρίγκιπα Ζοασίμ, αρνήθηκε ως δώρο για τον γάμο της με τον Ναπολέοντα Γ’ ένα πανάκριβο κολιέ με διαμάντια και ζήτησε με το υπέρογκο ποσό των 600.000 φράγκων που θα κόστιζε αυτό, να χτιστεί ένα όμορφο κτίριο για να στεγάζει τις νεαρές άπορες Γαλλίδες.
Photo: Ειρήνη Νικολοπούλου
Μάλιστα ο διάσημος αρχιτέκτονας της εποχής, στον οποίο οφείλουμε και την περίφημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, το Champs Elysées, ο Ζακ Ινάς Ιτόρφ, έδωσε στο αρχιτεκτόνημά του το σχήμα ενός γυναικείου κολιέ! Οσο εντυπωσιακές είναι οι πληροφορίες για την ιστορικότητα του κτίσματος άλλο τόσο -και περισσότερο ίσως- είναι κι εκείνες που αφορούν τις γενεαλογικές ρίζες όχι μόνο του πρίγκιπα Ζοασίμ Μιρά αλλά και της συζύγου του, της πριγκίπισσας Γιασμίν.
Ο πρίγκιπας κατάγεται απευθείας από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, αφού ο συνονόματος προπάππους του είχε παντρευτεί την αδερφή του Μεγάλου Ναπολέοντα, την Καρολίν. Επιπλέον, αυτός ο τρομερός παππούς, Ζοασίμ Μιρά (25 Μαρτίου 1767-13 Οκτωβρίου 1815) υπήρξε ο μέγας στρατάρχης της Γαλλίας, δεξί χέρι του Ναπολέοντα, o νικητής των περίφημων Ναπολεόντειων πολέμων και βασιλιάς της Νεαπόλεως από το 1808 ως το 1815.
Είχα λοιπόν μπροστά μου τον 9o στη σειρά πρίγκιπα, τον Ζοασίμ Μιρά, ο οποίος, εκτός από όμορφος, είναι και εργαζόμενος, σύμφωνα με τα σύγχρονα ήθη στους γαλαζοαίματους κύκλους, με αντικείμενο την πώληση οπλικών συστημάτων.
«Είναι αλήθεια ότι ο συνονόματος προπάππους μου υπήρξε ο επιλεγόμενος “καλύτερο σπαθί της αυτοκρατορίας του Ναπολέοντα”», λέει ο ίδιος για την καταγωγή του προσθέτοντας: «Γι’ αυτό και εγώ πολέμησα στο Κόσοβο ως αλεξιπτωτιστής και έμεινα αρκετά χρόνια στον Στρατό της Γαλλίας. Αυτό όμως δε με απέτρεψε από το να δουλέψω και σε τσίρκο για πέντε χρόνια ως ringmaster!».
Το χιούμορ του πρίγκιπα ήταν άλλωστε συνεχώς παρόν σε όλη τη διάρκεια της κουβέντας μας. «Αλλο πρίγκηπας πραγματικός κι άλλο o Prince Florian, ο Prince Charming ή ο Prince Naveen», λέει ενώ παραθέτει τα ονόματα γνωστών πριγκίπων των παραμυθιών της Disney απομυθοποιώντας παράλληλα το πριγκιπικό του στάτους. Ταυτόχρονα, βέβαια, σπεύδει να συμπληρώσει: «Νιώθω μια χαρά με τον πριγκιπικό μου ρόλο, ξέρω πόσο χρήσιμος μπορώ να είμαι για τη διάδοση και διάσωση της ιστορίας της οικογένειάς μου και των ανδραγαθημάτων σε όλα τα επίπεδα της εποχής του Ναπολέοντα… Σε όποιον πρίγκιπα δεν αρέσει ο ρόλος του (σ.σ.: προφανώς υπονοεί τον Χάρι) να παραιτηθεί».
Προφανώς όλοι γνωρίζουμε, αν δεν το έχουμε ήδη διαβάσει, το μυθιστόρημα «Τρεις Σωματοφύλακες» του Αλέξανδρου Δουμά, λίγοι όμως ξέρουμε ότι ο θρυλικός Ντ’Αρτανιάν δεν ήταν άλλος από τον πολέμαρχο Ιωακείμ, τον τρισέγγονο του οποίου έχω μπροστά μου να αφηγείται την οικογενειακή του ιστορία για το ελληνικό «Gala». Οσα γνώριζα για τον ίδιο μέχρι τη συνάντησή μας ήταν μέσω των κοσμικών σελίδων των γαλλικών περιοδικών, με αφορμή τον γάμο του με τη Γιασμίν πριν από τρία χρόνια και τον θρησκευτικό που ακολούθησε πέρυσι τον Οκτώβριο και λίγο μετά τη γέννηση του γιου τους, του Ιωακείμ Ι’.
Στον γάμο του με τη Γιασμίν, λοιπόν, οι πέντε κουμπάροι ήταν ένας συνδυασμός γαλαζοαίματων και χρήματος: δύο πρίγκιπες, δύο δούκες και ο γνωστός στην Ελλάδα Αιγύπτιος μαικήνας του πλούτου Ναγκίμπ Σαουίρις, ο 8oς πλουσιότερος άνθρωπος της αφρικανικής ηπείρου.
Ο απόγονος του Μέγα Ναπολέοντα και του αρχιστράτηγού του Ζοασίμ Μιρά, έχει αφιερωθεί στη διάσωση της ιστορίας των επιφανών προγόνων του
Σχετικά με τη γνωριμία και το φλερτ τους, η εντυπωσιακή Γιασμίν βάζει τα πράγματα στη θέση τους: «Ολοι νομίζουν ότι τον γνώρισα στο Polo de Paris, το άθλημα που αγαπώ, την ιππασία, αλλά δεν ήμουν αμαζόνα όταν τον συνάντησα. Συνέβη κάτι πιο πεζό. Βρεθήκαμε στον ίδιο χώρο εργασίας, την τεχνολογία Αμυνας και Ασφάλειας». Ο θρησκευτικός γάμος τους, από την άλλη, στο Cathédrale Saint Louis des Invalides, πέρυσι ήταν εντελώς ρομαντικός και καθαρόαιμα πριγκιπικός. Η Γιασμίν φόρεσε δύο υπέροχα νυφικά Hervé Moreau, το ένα με ουρά και με το αρχικό Υ του ονόματός της ραμμένο στο τελείωμά του με χρυσή κλωστή, και ένα τρίτο πιο παραδοσιακό, από μπορντό βελούδο, επίσης ολοκέντητο.
Η Γιασμίν, με καταγωγή από την Αλγερία, πρώην αποικία της Γαλλίας, δεν είναι μια κοινή θνητή, όπως πίστευα, που ζούσε το παραμύθι της Σταχτομπούτας. Εχει, μεταξύ άλλων, και ελληνικές ρίζες: «Η οικογένειά μου ανήκε στη βασιλική οικογένεια της Υεμένης επί 500 χρόνια με αρχηγό έναν σοφό πολέμαρχο cavalier. Αλλά και από τους Βερβέρους που συναντάμε στις άρχουσες τάξεις της Αλγερίας και του Μαρόκου. Βέβαια, η γιαγιά μου από την πλευρά της μητέρας μου ήταν Ελληνίδα μικρασιατικής καταγωγής. Της μοιάζω καταπληκτικά, εκείνη όμως ήταν μελαχρινή με μπλε μάτια», με αιφνιδιάζει.
«Η γιαγιά μου καταγόταν από την Ιθάκη και επιπλέον είμαι συγγενής με τους πρώην βασιλείς της Ελλάδας
«Και η δικιά μου η γιαγιά», παρεμβαίνει ο γοητευτικός πρίγκιπας Ζοασίμ, «ήταν Ελληνίδα από την Ιθάκη και το όνομά της ήταν Μαρία Παπαχριστοπούλου, κόρη εφοπλιστή. Επομένως κατά το ένα τέταρτο είμαι Ελληνας! Επιπλέον είμαι συγγενής με τους πρώην βασιλείς της Ελλάδας από δυο μεριές: αφενός από τη γερμανική τους ρίζα καταγωγής όπως και η δική μου καταγωγή από τον βασιλιά Μιρά, ενώ είμαστε πολύ κοντινά ξαδέρφια με τους Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γλύξμπουργκ». Σε αυτόν τον γενεαλογικό δαίδαλο να προσθέσετε και τη σχέση μου μαζί τους και μέσω των κοινών οικογενειακών δεσμών με τον “βασιλιά της Γαλλίας”, τον Comte de Paris Prince d’Οrleans».
Αναρωτιέμαι τι σημαίνει για τον ίδιο στην εποχή μας να έχει τον τίτλο ενός πρίγκιπα. «Για μένα ο ρόλος μου ως πρίγκιπας στο σήμερα είναι να κρατάω ζωντανή την Iστορία της Γαλλίας.
Η πριγκίπισσα Γιασμίν στο σαλόνι του Fondation Εugène, του ιδρύματος στη μνήμη του Εβζέν, μονάκριβου γιου του τελευταίου αυτοκράτορα της Γαλλίας, ο οποίος έχασε τη ζωή του πολεμώντας στην Αφρική
H Iστορία είναι ο μόνος δρόμος που ενώνει τους ανθρώπους. Θέλω οι νέοι να αγαπήσουν αυτό που αντιπροσωπεύει η Γαλλία διεθνώς, να γνωρίσουν το παρελθόν της, τον πολιτισμό της, ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσής τους ή της θρησκείας τους». Του επισημαίνω ότι αν και μέσα από τα social media και τις κατά καιρούς συνεντεύξεις του φροντίζει να υπενθυμίζει αυτά τα ιστορικά κεφάλαια της Γαλλίας των μοναρχιών, εντούτοις ο ίδιος δεν πιστεύει στην επιστροφή της μοναρχίας: «Ο θρόνος στην Αγγλία και στην Ισπανία είναι απαραίτητος γιατί εκεί υπάρχει ο κίνδυνος της διάσπασης των εθνοτήτων, ενώ στη Γαλλία δεν υφίσταται κάτι τέτοιο ώστε να τη χρειάζεται για να την κρατάει ενωμένη.
«Ο ρόλος μου ως πρίγκιπας στο σήμερα είναι να κρατάω ζωντανή την Iστορία. Είναι ο μόνος δρόμος που ενώνει τους ανθρώπους»
Είμαι Ευρωπαίος, νιώθω ότι ανήκω στην ενωμένη Ευρώπη αλλά δεν θέλω να καθορίζει τις τύχες της μία ομάδα τεχνοκρατών». Ευρωσκεπτικιστής και πολύ επικριτικός με τα περισσότερα κόμματα της πατρίδας του, ο πρίγκιπας δηλώνει πρώην θαυμαστής του Μακρόν, αλλά όχι πια αφού, όπως λέει, τώρα είναι απογοητευμένος από τον πρόεδρο. O ίδιος ανήκει σε ένα νεοσύστατο κόμμα, τους Bonapartistes (Βοναπάρτηδες) μικρό, «αθόρυβο σαφώς», όπως το χαρακτήρισε, προς ανάμνηση των ιδεών και των αρχών του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.
Από τη μεριά της, η καλλονή Γιασμίν νιώθει υπερήφανη για τον πριγκιπικό της τίτλο: «Το να είμαι πριγκίπισσα το βιώνω ως μεγάλη τύχη αφού συνδέεται με την Ιστορία της Γαλλίας, συμμετέχω στην προσπάθεια του συζύγου μου να γίνει γνωστή η βαρύτητα της ιστορίας και των αξιών του Ναπολέοντα σε κοινωνικό πεδίο. Λατρεύω τον γαλλικό πολιτισμό, υπερασπίζομαι, όμως, εξίσου τη δική μου καταγωγή, είμαι περήφανη και για τις δύο κουλτούρες και πατρίδες μου, ο γιος μας ο Ιωακείμ είναι το επιστέγασμα αυτής της ένωσης μιας πριγκίπισσας από την Αφρική με έναν πρίγκιπα της Γαλλίας», λέει αποφασιστικά.
H τιάρα, παραγγελία της πριγκίπισσας Γιασμίν, είναι πιστό αντίγραφο εκείνης που φορούσε η αυτοκράτειρα Ευγενία όταν νυμφεύθηκε τον Ναπολέοντα Γ´
Πώς κρίνει, άραγε, τη στάση της Μέγκαν Μαρκλ που συγκρούστηκε δημοσίως με τη βασιλική οικογένεια του συζύγου της; «Ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στη ζωή του. Ο,τι και να συμβαίνει όμως στα ενδότερα μιας οικογένειας δεν πρέπει να δημοσιοποιείται. Αν και δεν γνωρίζω ακριβώς τα γεγονότα, ξέρω ότι δεν θα επιδίωκα να κάνει τον γύρο του πλανήτη η προσωπική μου διένεξη στους κόλπους μιας οικογένειας, πόσο μάλλον μιας βασιλικής οικογένειας, θέτοντας σε κίνδυνο την ενότητά της. Αυτό που συνέβη με τη Μέγκαν ήταν ότι πρώτα απ’ όλα έβλαψε μια οικογένεια και κατά δεύτερο έβλαψε μια μοναρχία.
Το δε χειρότερο είναι να δεχθεί κάποιος και οικονομικό αντάλλαγμα για τις όποιες αποκαλύψεις».
Η Γιασμίν είναι επίσης μια γυναίκα της εποχής που όχι μόνο εργάζεται αλλά της ανατέθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας να προεδρεύει στην απονομή των βραβείων για τη Λάμψη της Γαλλίας -Prix du Rayonnement Francais- σε ανθρώπους που με τη δράση τους στο εξωτερικό συμβάλλουν στην εξάπλωση του γαλλικού πολιτισμού.
Ενώ αποχαιρετούμαστε, ο πρίγκιπας με καταγωγή και από την Ιθάκη φυλάει για επίλογο τον θαυμασμό του για την Ελλάδα: «Ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετώπισε την Ελλάδα όταν βρισκόταν σε οικονομική δυσχέρεια ήταν ντροπιαστικός. Οφείλουμε τα πάντα στην Ελλάδα, τη χώρα-λίκνο της δημοκρατίας». Η Γιασμίν, από τη μεριά της, αναφέρει: «Ξέρετε, είχα ονειρευτεί ένα καλοκαιρινό τοπίο. Και μετά διαπίστωσα ότι το τοπίο που είδα στο όνειρό μου δεν ήταν άλλο από το όμορφο νησί σας, την Πάρο».