Καλημέρα με ένα νοσταλγικό throwback από τα 80s! Το παρακάτω…
Παρίσι – Ντενίση, Γαβράς & Belluci μαζί σε λαμπερό gala – Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας Γαλλίας για την διάσωση του Χοροθεάτρου «Δόρα Στράτου» (φωτό)
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΊΑΣ ΓΑΛΛΙΑΣ – ΠΑΡΙΣΙ παρουσιάζει την πολιτιστική φιλανθρωπική εκδήλωση DINER DE GALA – DEFILE με θέμα: « LA DANSE ET LA MODE EN HÉRITAGE » ΕΛΛΑΔΑ – ΓΑΛΛΙΑ με σκοπό να προωθήσει την ελληνική κληρονομιά μέσω της ιστορικής συλλογής ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών του Θεάτρου «Δόρα Στράτου», η οποία θα εμπνεύσει τη δημιουργία σύγχρονων ενδυμάτων από τους τελειόφοιτους φοιτητές της γαλλικής αναγνωρισμένης από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού σχολής μόδας LISAA MODE Art & Design.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με Κοκτέιλ υποδοχής, Dîner de Gala – Défilé που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 στις 19:00 μμ, με την παρουσία 300 εκλεκτών καλεσμένων στους παγκοσμίου φήμης χώρους στην Πλατεία της Όπερας των Παρισίων και στην αίθουσα Opera, σαλόνι Ravel και Verrière του ξενοδοχείου Intercontinental Paris le Grand – 2, Rue Scribe 75009 Paris.
Κεντρικός άξονας της εκδήλωσης είναι το μικτό ιστορικό ντεφιλέ όπου θα παρουσιαστούν διαδοχικά οι δύο συλλογές, η ιστορική ελληνική συλλογή φορεσιών και η σύγχρονη Γάλλων δημιουργών.
Στο Α μέρος, τα μανεκέν θα παρελάσουν φορώντας 20 αντιπροσωπευτικές ελληνικές φορεσιές από την συλλογή του ιστορικού Θεάτρου «Δόρα Στράτου».
Στο Β μέρος, οι τελειόφοιτοι της γαλλικής σχολής LISAA Mode θα παρουσιάσουν τα μοντέρνα ενδύματα που θα έχουν δημιουργήσει εμπνευσμένοι από τις ελληνικές φορεσιές.
Κατόπιν θα διεξαχθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη των τριών καλυτέρων σύγχρονων δημιουργιών.
Η κριτική επιτροπή αποτελείται από διάσημους Γάλλους και Έλληνες δημιουργούς μόδας, και αναγνωρισμένες προσωπικότητες.
Οι φοιτητές θα κερδίσουν μια πρακτική άσκηση σε έναν από αυτούς τους δημιουργούς.
Οι νικήτριες ενδυμασίες θα δημοπρατηθούν προς το όφελος του Θεάτρου «Δόρα Στράτου».
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Ελένης Αρβελλέρ, της Μιμής Ντενίση, της γαλλικής Σχολής LISAA Mode, και του Τμήματος Παρισιού του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Παρίσι, του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού, του Δημάρχου του 16ου Διαμερίσματος Παρισίων, της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην UNESCO και του Γαλλο- Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Τιμώμενοι Προσκεκλημένοι της βραδιάς:
- Κώστας Γαβράς – Σκηνοθέτης,
- Tom Volf – Σκηνοθέτης,
- Μιμή Ντενίση -Ηθοποιός & Σκηνοθέτης,
- Monica Bellucci – Ηθοποιός & Μοντέλο (Εν αναμονή επιβεβαίωσης)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
19:00- 20:00
Καλωσόρισμα των καλεσμένων με Κοκτέιλ + Ζωντανή μουσική με την
Mezzo Soprano Αναστασία ΚΟΤΣΑΛΗ
20:00 – 20:30
Καλωσόρισμα της Προέδρου του ΕΙΠΔ ΓΑΛΛΙΑΣ, Γεωργίας Κούβελα,
Χαιρετισμοί του Προέδρου του Θεάτρου Δόρας Στρατού, Αλκη Ράφτη, της Hélène ARWEILLER και της Μιμής Ντενίση
Συντονίστρια της βραδιάς
Ειρήνη Νικολοπούλου, Δημοσιογράφος
Παρουσίαση της Κριτικής Επιτροπής για τον Γαλλοελληνικό Διαγωνισμό
Μόδας:
PAUL & JOE, ZEUS +DIONΕ, FRANCK BOCLET, ANGELA ISMAILOS,
NIKOS APOSTOLOPOULOS
20:30 – 21:00
Ελληνο-γαλλική Επίδειξη Ιστορικής και Σύγχρονης Μόδας
21:00 – 23:00
Δείπνο
22:00
Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και απονομή βραβείων στους νικητές
23:00
Δημοπρασία των νικητριών δημιουργιών υπέρ του Θεάτρου « ΔΟΡΑ
ΣΤΡΑΤΟΥ »
23:30
Χαιρετισμοί και ευχαριστίες
Μεσάνυχτα
Τέλος της εκδήλωσης
***
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας Γαλλίας με έδρα το Παρίσι είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο γαλλικού δικαίου που στοχεύει στην διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής διπλωματίας μέσα από την μελέτη και την προβολή των πολιτιστικών επιδράσεων της Ελλάδας στην Γαλλία.
Το Ινστιτούτο στηρίζεται από τους Πρεσβευτές του, καταξιωμένες προσωπικότητες διεθνούς φήμης, οι οποίες συμβάλλουν τόσο στο πολιτιστικό υπόστρωμα της χώρας τους όσο και στις επιτυχημένες ελληνογαλλικές σχέσεις.
Μερικοί από τους Πρεσβευτές τoυ ΕΙΠΔ ΓΑΛΛΙΑΣ – Παρίσι
Ελένη ΓΛΥΚΑΤΖΗ – ΑΡΒΕΛΕΡ, Ελληνογαλλίδα Ακαδημαϊκός, Βυζαντινολόγος, Συνιδρύτρια και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Panthéon-Sorbonne, πρώτη γυναίκα Πρύτανης της Ακαδημίας του Παρισιού και Καγκελάριος των Πανεπιστημίων των Παρισίων́.
Άντζελα ΙΣΜΑΗΛΟΥ, Ελληνοαμερικανίδα σκηνοθέτης, ηθοποιός, σεναριογράφος και συγγραφέας, γνωστή για τη διεθνή της καριέρα και τη δέσμευσή της στον κόσμο του πολιτισμού.
Ιουλία ΛΑΛΑΓΙΑΝΝΗ ΑΜΠΑΝΤΙ, Ελληνογαλλίδα Δημιουργός-καλλιτέχνης για τον οίκο Hermès για περισσότερα από 40 χρόνια. Η Ιουλια Αμπαντή δημιουργεί σχέδια για φουλάρια για τον οίκο Hermès. Μεγάλο μέρος του έργου της είναι εμπνευσμένο από την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.
Έργα της έχουν εκτεθεί στην UNESCO, στο Grand Palais στο Παρίσι, στα Beaux-Arts, στο Λούβρο και στο Μουσείο Μπενάκη.
Hedva SER, Καλλιτέχνης Γλύπτης και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO στην Πολιτιστική Διπλωματία, δημιουργός του μνημειώδους γλυπτού της, το Δέντρο της Ειρήνης που έχει καθιερωθεί ως πνευματικό παγκόσμιο σύμβολο Ειρήνης και Πολιτισμού.
Μιμή ΝΤΕΝΙΣΗ, Ηθοποιός, σκηνοθέτρια, παραγωγός και συγγραφέας, μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου στην Ελλάδα. Εμβληματική προσωπικότητα του Πολιτισμού και των Τεχνών στην Ελλάδα, η Μιμή Ντενίση συμμετείχε σε συνέδρια των Ηνωμένων Εθνών για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.
José-Manuel LAMARQUE, Δημοσιογράφος, Ρεπόρτερ στο Radio France και France Inter καθώς και συγγραφέας, πολύγλωσσος και πολυταξιδεμένος γεωπολιτικολόγος. Έχει πάρει συνεντεύξεις από διάσημους Έλληνες καλλιτέχνες που έζησαν στην Γαλλία όπως από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Βασίλη Βασιλικό, τον Ντέμη Ρούσσο και έκανε διάφορες ειδικές εκπομπές, συμπεριλαμβανομένης της 40ης επετείου της ταινίας Z στο Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αθήνα με τον Κώστα Γαβρά.
Henri TONNET, Γάλλος Επίτιμος Καθηγητής ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Paris IV-Sorbonne.
Διεύθυνε για πολλά χρόνια το Κέντρο Βαλκανικών Σπουδών καθώς και το Νέο Ελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης. Είναι ο συγγραφέας του ελληνογαλλικού σύγχρονου Λεξικού.
Σίσσυ ΠΙΑΝΑ, Ελληνογαλλίδα γλύπτρια, έργα της διακοσμούν διάφορα μουσεία, θέατρα, όπερες. Το τελευταίο διάσημο έργο της είναι το μπούστο της Simone VEIL την Γαλλική Βουλή.
Σπύρος ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ, Επικοινωνιολόγος, Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας. παροχή υπηρεσιών σε πολιτικούς, επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με μεγάλη διεθνή δραστηριότητα.
Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΓΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟΥ «ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ »
Ένα ζωντανό μουσείο του παραδοσιακού ελληνικού χορού.
Η εκδήλωση αποτελεί πρωτοβουλία του Ινστιτούτου στα πλαίσια του προγράμματος του «ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ», η οποία στοχεύει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνικού χορού μέσω του παραδοσιακού ελληνικού θεάτρου πλούσια διακοσμημένου με μοναδικές παραδοσιακές φορεσιές.
Το θέατρο «ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ», σύμβολο της ελληνικής λαϊκής τέχνης και του ελληνικού πολιτισμού, απειλείται με κλείσιμο λόγω οικονομικών δυσκολιών.
Με την πολιτιστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο ΠΑΡΙΣΙ στις 23 Ιανουαρίου 2025, θα μπορούσαμε να σώσουμε αυτόν τον εμβληματικό χώρο και να συνεχίσουμε να γιορτάζουμε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.
Η οικονομική επένδυση θα μας επιτρέψει να ανακαινίσουμε τις εγκαταστάσεις του θεάτρου και να αποκαταστήσουμε τις φορεσιές, διατηρώντας τες για τις μελλοντικές γενιές και στηρίζοντας τους ντόπιους καλλιτέχνες που τις φορούν με υπερηφάνεια κατά τη διάρκεια των χορευτικών παραστάσεων.
Οι παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές που κοσμούν τους ηθοποιούς δεν είναι απλά ρούχα, αλλά μοναδικά έργα τέχνης που αφηγούνται την ιστορία και την παράδοση του ελληνικού λαού.
Με τη διάσωση του ελληνικού θεάτρου «ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ»,, όχι μόνο θα βοηθήσετε στη διατήρηση ενός σημαντικού πολιτιστικού χώρου, αλλά θα ενθαρρύνουμε επίσης τον τοπικό τουρισμό, την απασχόληση στον καλλιτεχνικό τομέα και την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού παγκοσμίως.
Σας καλούμε να συμμετάσχετε στον αγώνα μας για τη διατήρηση αυτού του μοναδικού πολιτιστικού θησαυρού.
Χάρη στην οικονομική σας υποστήριξη, η οποία θα έχει σημαντικό και διαρκή αντίκτυπο στη διατήρηση αυτού του πολιτιστικού κοσμήματος, αυτό το ελληνικό θέατρο θα συνεχίσει να λάμπει για τις επόμενες γενιές.
Το Θέατρο Παραδοσιακών Ελληνικών Χορών « ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ » Πλάκα, Αθήνα
Πρόκειται για ένα υπαίθριο θέατρο, στον λόφο του Φιλοπάππου, το οποίο παρουσιάζει ένα πλούσιο ρεπερτόριο παραστάσεων παραδοσιακών ελληνικών χορών.
Κάτω στην Πλάκα, η έδρα του στεγάζει μια τρομερή συλλογή από λαϊκές φορεσιές.
Το 1953, η ηθοποιός και χορογράφος Δόρα Στράτου ίδρυσε τον θίασο «Δόρα Στράτου – Greek Danses». Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίχθηκε από πολλές σημαίνουσες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου της εποχής, όπως ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις, ο εικαστικός Γιάννης Μόραλης, ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης και η λαογράφος Αγγελική Χατζημιχάλη.
Ο διάσημος ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης δημιούργησε μερικά από τα πρώτα κοστούμια της συλλογής του θεάτρου, τα οποία κοσμούνταν με χειροποίητα κεντημένα μοτίβα.
Οι πρώτες χορευτικές παραστάσεις του θεάτρου επιλέχθηκαν από την ίδια τη Δόρα Στράτου κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της ανά την Ελλάδα.
Πήγαινε από χωριό σε χωριό συλλέγοντας χορούς, τραγούδια, φορεσιές και κοσμήματα, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη συλλογή παραδοσιακών φορεσιών στη χώρα.
Το 1963, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ξεκίνησε την κατασκευή του θεάτρου Δόρα Στράτου στις πλαγιές του λόφου Φιλοπάππου.
Το θέατρο 860 θέσεων διαθέτει μια μεγάλη σκηνή, σχεδιασμένη έτσι ώστε οι χορευτές να μοιάζουν με πλατεία χωριού (η πλατεία του χωριού όπου οι άνθρωποι παραδοσιακά χορεύουν κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων).
Οι χορευτές της Δόρας Στράτου φορούν πρωτότυπες λαϊκές φορεσιές, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από μια συλλογή άνω των 2.500 κομματιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Το θέατρο καλωσορίζει τους επισκέπτες κατόπιν ραντεβού για να επισκεφθούν τη βιβλιοθήκη του ή να θαυμάσουν την ομορφιά των παραδοσιακών κοστουμιών του.
Εκτός από τη συλλογή 2.500 κοστουμιών, το θέατρο διαθέτει αρχείο ταινιών, δίσκων 33 στροφών και άλλων ιστορικών αντικειμένων.
Το Θέατρο ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ βρίσκεται Σχολιού 8, Πλάκα, 10558 στην Αθήνα.
ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ « ΔΟΡΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ »
H ΔΙΑΣΗΜΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΟΔΑΣ LISAA MODE Art & Design
Αναγνωρισμένη Σχολή Μόδας από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, LISAA MODE είναι η μεγαλύτερη σχολή μόδας στην Γαλλία διαθέτοντας πανεπιστημιουπόλεις στο Παρίσι και σε άλλες 5 πόλεις και διαχειρίζοντας το μεγαλύτερο δίκτυο αποφοίτων με περισσότερους από 5.000 αποφοίτους που κατέχουν θέσεις ευθύνης σε όλο τον κόσμο. Μέλος του διεθνούς δικτύου σχολών τέχνης και σχεδίου Cumulus και Erasmus, η σχολή έχει μόνιμες πανεπιστημιακές συνεργασίες με αναγνωρισμένες Σχολές στην Ιταλία, Αγγλία, Ινδία, Λιθουανία, Μεξικό, Γερμανία.
ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Το σαλόνι Ραβέλ θα φιλοξενήσει την υποδοχή και το Κοκτέιλ στο Grand HotelIntercontiental, Place de l’Opéra, PARIS
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΕΙΠΔ ΓΑΛΛΙΑΣ – ΠΑΡΙΣΙ.
- Γεωργία ΚΟΥΒΕΛΑ, Πρόεδρος
- Philippe Nathan BRAMI, Γενικός Γραμματέας
- Θάλεια ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ, Καλλιτεχνική Διευθύντρια
- Νίκος ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, Διευθυντής Επικοινωνίας
- Ελευθέριος ΝΤΟΤΣΙΟΣ, Διευθυντής Ανάπτυξης
- Estelle PIQUET, Ταμίας