Καλημέρα με ένα νοσταλγικό throwback από τα 80s! Το παρακάτω…
Vintage κλικ από την Πρωτοχρονιά του 1964- Ορέστης Μακρής, Μπέτυ Μοσχονά, Άννα Καλουτά – Ποιους αναγνωρίζετε;
Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!
Σήμερα κάνουμε ένα σύντομο ταξίδι στο χρόνο και πάμε στην Πρωτοχρονιά του 1964.
Εκεί, συναντούμε σπουδαία αστέρια του κινηματογράφου σε μία μοναδική στιγμή … στην κοπή της βασιλόπιτας!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αναλυτικά στη λεζάντα της ανάρτησης σημειώνεται:
Οκτώ λαμπερά αστέρια του ελληνικού θεάτρου και του κιν/φου και οι υπόλοιποι συντελεστές της επιθεώρησης “Το ημερολόγιο των οκτώ τρελών” του Γιώργου Γιαννακόπουλου, κόβουν την βασιλόπιτα Πρωτοχρονιά του 1964 στα παρασκήνια του ιστορικού θεάτρου Περοκέ (φώτο @studio_kleisthenis ).
Συγκεκριμένα, ο σπουδαίος Ορέστης Μακρής (κέντρο), οι υπόλοιποι επτά συνθιασάρχες του (από αριστερά) Γιώργος Κάππης, Μπέτυ Μοσχονά, Ρένα Ντορ, Άννα Καλουτά, Μαρία Καλουτά, Τάκης Μηλιάδης και Αλέκος Λειβαδίτης (κάτω δεξιά), καθώς και ο υπόλοιπος θίασος ανάμεσα στους οποίους διακρίνουμε τον συνθέτη Γιώργο Μουζάκη (κάτω αριστερά) και την Δέσποινα Στυλιανοπούλου (πίσω από τον Ορέστη Μακρή).
Ο τίτλος του έργου ήταν εμπνευσμένος από το αριστούργημα του Νικολάι Γκόγκολ “Το ημερολόγιο ενός τρελού” που ανέβασε ο Δημήτρης Χορν την συγκεκριμένη περίοδο στο θέατρο Κεντρικόν.
Ο “Θίασος των Οκτώ” όπως ονομάστηκε, γνώρισε μεγάλη επιτυχία από την αρχή της συγκρότησής του με την επιθεώρηση “Ντόλτσε Βίτα στην Αθήνα” των Γιανακόπουλου-Νικολαίδη η οποία ανέβηκε το καλοκαίρι του 1963 στο Περοκέ, ξεπερνώντας σε εισιτήρια την συγκλονιστική μουσική παράσταση “Μαγική πόλη” των Χατζιδάκι-Θεοδωράκη στο “Παρκ” και μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο θέατρο Καλουτά, όπου παίχτηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του ’63. Η επιθεώρηση αποτελεί έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς και αγαπητούς θεατρικούς θεσμούς στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
Με τις ρίζες της να ανιχνεύονται στα τέλη του 19ου αιώνα, συνδύασε την σάτιρα, το τραγούδι και τον χορό, προσφέροντας μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία που αντανακλούσε την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της εποχής.
Μέσα από τα ευφυή κείμενα και τις τολμηρές αναφορές, αποτέλεσε έναν καθρέφτη της κοινωνίας, ασκώντας κριτική στις πολιτικές εξελίξεις, τις κοινωνικές αλλαγές και τις ανθρώπινες συμπεριφορές ενώ παράλληλα, ανέδειξε σπουδαίους ηθοποιούς, στιχουργούς και συνθέτες, κερδίζοντας την αγάπη ενός ευρύτατου κοινού.
Σήμερα, σχεδόν 150 χρόνια μετά, παραμένει μια ζωντανή και δημιουργική έκφραση, αποδεικνύοντας ότι η σάτιρα και το χιούμορ αποτελούν διαχρονικά εργαλεία καλλιτεχνικής δημιουργίας και κοινωνικής κριτικής.
Διαβάστε ακόμη: Σπάνιο vintage click: Η Αλίκη Βουγιουκλάκη κόβει πίτα το 1975 – Στο πλάι της ο Μάνος Κατράκης & ο 6χρονος γιος της, Γιάννης Παπαμιχαήλ