Σου κάνει κλικ, λέμε. Το ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά.…
Made in Greece η Aigle Health! Δύο σπουδαίοι Έλληνες, ο Δρ. Θεόδωρος Ζάνος και ο Δρ. Εμμανουήλ Ραμπακάκης ψηφιοποιούν με τεχνητή νοημοσύνη τα ιατρικά δεδομένα στα πολύπαθα ελληνικά νοσοκομεία!
Συνέντευξη στον Γιάννη Κωστούδη
Δύο Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, ο Δρ. Θεόδωρος Ζάνος και ο Δρ. Εμμανουήλ Ραμπακάκης, αποφάσισαν να φέρουν τις γνώσεις τους και στην Ελλάδα, δημιουργώντας την Aigle Health, μια εταιρεία που προωθεί την ψηφιοποίηση ιατρικών δεδομένων και διαδικασιών στα ελληνικά νοσοκομεία.
Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν, μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούμε πια να «διαγνώσουμε συγκεκριμένες παθήσεις και να προβλέψουμε με ακρίβεια τις πιθανότητες για κάποια κλινική έκβαση».
Έτσι, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις παθογένειες του ελληνικού συστήματος υγείας, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν οι Έλληνες.
Ταυτόχρονα, οι πρόσφατες βραβεύσεις αλλά και οι συνεργασίες με κλινικές και εταιρείες λογισμικού τους βοηθούν σημαντικά ώστε να συνεχίσουν το έργο τους.
Ακόμη, μας μιλούν για τις ειδικότητες που έχουν ωφεληθεί περισσότερο από τις υπηρεσίες της εταιρείας τους, αλλά και τους μελλοντικούς στόχους και τα όνειρά τους!
Τα κύρια σημεία:
• «…Πάντα είχαμε στο μυαλό μας ότι κάποια στιγμή θα θέλαμε να συνεισφέρουμε με κάποιο τρόπο στην χώρα μας και αποφασίσαμε ότι η κατάλληλη στιγμή έφτασε, με την προώθηση της ψηφιοποίησης ιατρικών δεδομένων και διαδικασιών στα νοσοκομεία μας…»
• «…χρησιμοποιώντας το ιστορικό, ζωτικά σημεία και εργαστηριακά, ακτινογραφικές εικόνες και δημογραφικά στοιχεία ενός ασθενούς, μπορούμε πια να διαγνώσουμε συγκεκριμένες παθήσεις και να προβλέψουμε με ακρίβεια τις πιθανότητες για κάποια κλινική έκβαση, πχ πιθανότητες υποτροπής ή θανάτου…»
• «…Η ακτινοδιαγνωστική ήταν από τις πρώτες ειδικότητες με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης λόγω της δυνατότητας να αναγνωρίζει αυτόματα σύνθετα μοτίβα στα δεδομένα απεικόνισης και να παρέχει ποσοτικές αξιολογήσεις της κατάστασης του ασθενούς…»
• «…Η οξεία περίθαλψη, περιλαμβανομένων επειγόντων περιστατικών, εντατικής θεραπείας, καρδιολογίας, και εντατικής φροντίδας νεογνών, μπορεί επίσης να καρπωθεί μεγάλα οφέλη από την χρήση καινοτόμων τεχνολογιών λόγω της ανάγκης άμεσης λήψεως κρίσιμων αποφάσεων…»
• «…. Στις προσπάθειες μας βοήθησε η πρόσφατη βράβευση της εταιρίας στα Venture Impact Awards του Hellenic Initiative, η ένταξη μας στο μητρώο Ελληνικών startups Elevate Greece, καθώς και το επεκτεινόμενο δίκτυο συνεργατών μας, που περιλαμβάνει δημόσια νοσοκομεία και κλινικές, όπως η Καρδιολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ, και εταιρίες λογισμικού, όπως η Msensis…»
• «…Ο στόχος της εταιρίας είναι να βοηθήσει σε μερικές από τις παθογένειες και τα προβλήματα του συστήματος υγείας της χώρας μας και να προωθήσει την καινοτομία στον χώρο, αναπτύσσοντας τεχνολογίες αιχμής στην υγεία…»
• «…Το όνειρό μας είναι η Aigle Health να μεγαλώσει σαν εταιρία, φέρνοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας σε όσο το δυνατόν περισσότερα νοσοκομεία και κλινικές στη χώρα μας…»
Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της “Aigle Health “; Πότε και πώς ξεκίνησε η ιστορία της;
Η ιδέα για την ίδρυση της “Aigle Health” προήλθε από ανεπίσημες συζητήσεις με φίλους και επαφές για το τι κάνουμε στο εξωτερικό τα τελευταία 20 χρόνια. Όλοι όσοι άκουγαν τις ιστορίες μας και τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες, μας παρότρυναν να φέρουμε αυτή την τεχνογνωσία στην Ελλάδα. Πάντα είχαμε στο μυαλό μας ότι κάποια στιγμή θα θέλαμε να συνεισφέρουμε με κάποιο τρόπο στην χώρα μας και αποφασίσαμε ότι η κατάλληλη στιγμή έφτασε, με την προώθηση της ψηφιοποίησης ιατρικών δεδομένων και διαδικασιών στα νοσοκομεία μας.
Πώς βοηθά η τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική περίθαλψη;
Η τεχνητή νοημοσύνη, με την μεγάλη ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία 10-15 χρόνια, έχει μπει ενεργά στην καθημερινότητα μας και αλλάζει ριζικά τον τρόπο που λειτουργούν διάφοροι τομείς, όπως ο χρηματοοικονομικός, ο εμπορικός και τα ΜΜΕ. Με παρόμοιο τρόπο, η τεχνολογία αυτή αρχίζει να χρησιμοποιείται στην ιατρική περίθαλψη. Η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να επεξεργάζεται μεγάλες ποσότητες δεδομένων, από διαφορετικές πηγές, και να εντοπίζει τάσεις και χαρακτηριστικά που μπορούν να προβλέψουν συμβάντα ή αποτελέσματα, μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στην ιατρική περίθαλψη: χρησιμοποιώντας το ιστορικό, ζωτικά σημεία και εργαστηριακά, ακτινογραφικές εικόνες και δημογραφικά στοιχεία ενός ασθενούς, μπορούμε πια να διαγνώσουμε συγκεκριμένες παθήσεις και να προβλέψουμε με ακρίβεια τις πιθανότητες για κάποια κλινική έκβαση, πχ πιθανότητες υποτροπής ή θανάτου. Με τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και την πρόοδο στα Large Language Models και το Generative AI, αυτές οι δυνατότητες επεκτείνονται και σε περίληψη ιατρικού φακέλου, αυτόματη καταγραφή ιστορικού από συνομιλία γιατρού-ασθενή, καθώς και αυτόματη απλοποίηση της επικοινωνίας με τον ασθενή μέσω μετατροπής πολύπλοκων ιατρικών εννοιών σε κοινή γλώσσα. Η Aigle Health, μέσω της πολυετούς εμπειρίας και των πολλαπλών επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά, οδηγεί τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα, και φέρνει αυτές τις τεχνολογίες στην ελληνικό οικοσύστημα υγείας.
Σε ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορείτε να βοηθήσετε περισσότερο; Τι κερδίζει η/ο γιατρός από τη συνεργασία σας;
Παρόλο που κάθε ιατρική ειδικότητα θα επωφεληθεί από την ψηφιακή υγεία και την τεχνητή νοημοσύνη, ορισμένες έχουν ήδη εκμεταλλευτεί τις καινοτομίες στη τεχνητή νοημοσύνη, βελτιώνοντας τις διαδικασίες διάγνωσης και λήψης ιατρικών αποφάσεων. Η ακτινοδιαγνωστική ήταν από τις πρώτες ειδικότητες με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης λόγω της δυνατότητας να αναγνωρίζει αυτόματα σύνθετα μοτίβα στα δεδομένα απεικόνισης και να παρέχει ποσοτικές αξιολογήσεις της κατάστασης του ασθενούς. Η οξεία περίθαλψη, περιλαμβανομένων επειγόντων περιστατικών, εντατικής θεραπείας, καρδιολογίας, και εντατικής φροντίδας νεογνών, μπορεί επίσης να καρπωθεί μεγάλα οφέλη από την χρήση καινοτόμων τεχνολογιών λόγω της ανάγκης άμεσης λήψεως κρίσιμων αποφάσεων. Η πρόβλεψη επιδείνωσης ασθενών με χρόνιες παθήσεις είναι επίσης ένας τομέας έντονης δραστηριότητας. Τέλος, υπάρχουν πολλές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που αφορούν το ιατρικό δυναμικό, όπως για παράδειγμα την ιδανική διανομή πόρων και προσωπικού καθώς και την αντιστοίχιση ασθενών με νοσοκομεία που έχουν τις κατάλληλες υποδομές / ειδικότητες.
Χρησιμοποιώντας σωστά αυτές τις τεχνολογίες, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μπορεί να βοηθηθεί έγκαιρα στη λήψη σημαντικών αποφάσεων, εξοικονομώντας χρόνο από τετριμμένες διαδικασίες και επικεντρώνοντας τις προσπάθειες τους στους ασθενείς που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.
Ποιες είναι οι δραστηριότητες της εταιρίας αυτή τη στιγμή και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Αυτή την στιγμή, η Aigle Health βρίσκεται σε φάση επέκτασης του δικτύου πελατών και συνεργατών, δημιουργώντας καινούριες υπηρεσίες και επενδύοντας στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων. Στις προσπάθειες μας βοήθησε η πρόσφατη βράβευση της εταιρίας στα Venture Impact Awards του Hellenic Initiative, η ένταξη μας στο μητρώο Ελληνικών startups Elevate Greece, καθώς και το επεκτεινόμενο δίκτυο συνεργατών μας, που περιλαμβάνει δημόσια νοσοκομεία και κλινικές, όπως η Καρδιολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ, και εταιρίες λογισμικού, όπως η Msensis. Τα άμεσα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνουν αιτήσεις χρηματοδότησης έρευνας και καινοτομίας σε ευρωπαϊκούς και εγχώριους διαγωνισμούς, καθώς και πιλοτικές εφαρμογές των τεχνολογιών μας μαζί με τους συνεργάτες μας.
Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;
Παρόλο που και οι δύο συνιδρυτές ζούμε στο εξωτερικό για πολλά χρόνια, η Aigle Health δημιουργήθηκε σαν καθαρά μια ελληνική πρωτοβουλία, δύο απόδημων που προσπαθούν να μεταφέρουν την εμπειρία και τεχνογνωσία που αποκτήσαμε από την Βόρεια Αμερική στη χώρα μας. Η έδρα μας είναι στην ακριτική Αλεξανδρούπολη, και η εταιρία δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά, με πλάνα την επέκταση σύντομα και στο εξωτερικό. Ο στόχος της εταιρίας είναι να βοηθήσει σε μερικές από τις παθογένειες και τα προβλήματα του συστήματος υγείας της χώρας μας και να προωθήσει την καινοτομία στον χώρο, αναπτύσσοντας τεχνολογίες αιχμής στην υγεία.
Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον η “Aigle Health”;
Το όνειρό μας είναι η Aigle Health να μεγαλώσει σαν εταιρία, φέρνοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας σε όσο το δυνατόν περισσότερα νοσοκομεία και κλινικές στη χώρα μας, διευκολύνοντας το έργο του ελληνικού ιατρικού προσωπικού, βελτιώνοντας την περίθαλψη των Ελλήνων ασθενών και αναβαθμίζοντας την λειτουργία των ιατρικών δομών μας, εξοικονομώντας χρόνο και κόστος.
Με λίγα λόγια
Ο Δρ Ζάνος δραστηριοποιείται στον τομέα των τεχνολογιών υγείας πάνω απο 20 χρόνια, εκτελώντας >100 μελέτες που επικεντρώνονται στο συνδυασμό μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης με πολλαπλές πηγές δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης (Ηλεκτρονικά αρχεία υγείας, βιοσήματα, απεικονίσεις, μη δομημένες σημειώσεις) για την ανάπτυξη και ανάπτυξη κλινικών προγνωστικών και διαγνωστικών μοντέλων, καθώς και στη βιοηλεκτρονική ιατρική. Η ομάδα του έχει δημιουργήσει πάνω απο 10 μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν εφαρμοστεί σε δεκάδες νοσοκομεία στη βόρεια Αμερική. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Health AI στο μεγαλύτερο σύστημα υγείας της Νεας Υόρκης και έλαβε το δίπλωμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το MSc και το διδακτορικό του στη Βιοϊατρική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και τη μεταδιδακτορική του εκπαίδευση στο Νευρολογικό Ινστιτούτο του Μόντρεαλ στο Πανεπιστήμιο McGill. Του έχουν απονεμηθεί πολλαπλές ομοσπονδιακές και βιομηχανικές επιχορηγήσεις σε σύνολο >10 εκατομμυρίων δολαρίων, και έχει συγγράψει >50 peer-reviewed δημοσιεύσεις με >12000 ετεροαναφορές. Η έρευνά του έχει παρουσιαστεί στα PBS, Scientific American, CNET και άλλα μέσα ενημέρωσης και έχει βραβευτεί δύο φορές με το βραβείο Excellence in Research, το βραβείο Jean Timmins και το Βραβείο Κέντρου Αριστείας στην Εμπορευματοποίηση και την Έρευνα και ήταν φιναλίστ στο Fast Company’s World Changing Ideas in AI και το Innovation Challenge.
Με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στην ιατρική και κλινική έρευνα, ο Δρ Ραμπακάκης έχει συμβάλει στη σύλληψη, το σχεδιασμό, την ανάλυση και την ερμηνεία περισσότερων από 150 μεγάλης κλίμακας, προεγκριτικών και μετεγκριτικών (μη παρεμβατικών), εθνικών και διεθνών μελετών και έχει συμβάλει σε 8 εγκρίσεις νέων φαρμάκων. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα παιδιατρικής του Πανεπιστημίου McGill, συνεργάτης σε πολλαπλές ακαδημαϊκές χρηματοδοτήσεις στον τομέα της παιδιατρικής και συγγραφέας σε περισσότερες από 100 peer-reviewed δημοσιεύσεις και πάνω από 300 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Επιπλέον, υπηρετεί ως κριτής σε πολλαπλά διεθνή ιατρικά περιοδικά και επιχορηγήσεις, και σύμβουλος για εταιρείες φαρμακευτικής, βιοτεχνολογίας, και ιατρικών συσκευών. Ο Δρ Ραμπακάκης έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Βιοχημείας και το Καρκινολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου McGill και απέκτησε μεταδιδακτορική εκπαίδευση στη Φαρμακοεπιδημιολογία στο Πανεπιστήμιο McGill και στο Jewish General Hospital.
Βρείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας εδώ!
Συνέντευξη στον Γιάννη Κωστούδη