Σου κάνει κλικ, λέμε. Το ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά.…
Παναγιώτα Νιόβη Χριστοπούλου υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ: «Γνώση, σχέδιο, τόλμη για δραστικές αλλαγές» – Όπλα της η διεθνής νομική καριέρα & η Τεχνητή Νοημοσύνη
Από νομική σύμβουλος της Amazon και καριέρα σε διεθνή δικηγορικά γραφεία, με έδρα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τώρα στην Ευρωβουλή.
Αυτόν τον δρόμο έχει χαράξει η Παναγιώτα Νιόβη Χριστοπούλου υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.
Να δούμε πρώτα τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τις απαντήσεις της:
- Γνωρίζω, τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη και η Ελλάδα για να προσελκύσει νέες επενδύσεις, για να μετατρέψει τα αποτελέσματα της έρευνας σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
- Στόχος μου είναι, να συμβάλω σε ευρωπαϊκές πολιτικές, για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας με σεβασμό στα δικαιώματα και στην ασφάλεια των πολιτών.
- Έχω συνεργαστεί και αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο επαφών τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο και στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς θεσμούς και σε σημαντικούς εταίρους, think tanks.
- Δεν ήταν οι απολαβές το κίνητρο για να θέσω υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή.
- Μιλώ άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά.
- Αποστρέφομαι την πολιτική που εξαντλείται στις υποσχέσεις, πιστεύω στη γνώση, στο σχέδιο, στη σκληρή δουλειά, στην τόλμη για δραστικές αλλαγές, στη δημιουργικότητα και στο ταλέντο των ανθρώπων.
Πάμε να διαβάσουμε εδώ όλη την συνέντευξη της Παναγιώτας Νιόβης Χριστοπούλου στο eirnika.gr:
Γιατί να σας ψηφίσουμε να πάτε στην Ευρωβουλή; Ποια είναι τα κατάλληλα και ιδιαίτερα προσόντα που διαθέτετε, για να σταθείτε εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον;
Γιατί έχω τις γνώσεις, την επαγγελματική εμπειρία και την εξειδίκευση σε θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων, την επόμενη πενταετία.
Έχω σταδιοδρομήσει για πάνω από δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ. Εργάστηκα αρχικά σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία, όπου χειρίστηκα σημαντικές υποθέσεις συγχωνεύσεων και αγορών. Συνεργάστηκα στη συνέχεια με νεοφυείς επιχειρήσεις και κατόπιν, με τον τεχνολογικό κολοσσό της Amazon, με τομέα ευθύνης τα προϊόντα χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και καινοτομίας.
Έτσι απέκτησα, θα έλεγα, μια παγκόσμια θεώρηση των πραγμάτων. Είχα την ευκαιρία να δω πώς προσεγγίζουν τα θέματα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ. Και, κυρίως, να κατανοήσω τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι παγκόσμιες εξελίξεις και ισορροπίες, σε όλα αυτά τα ζητήματα.
Γνωρίζω, λοιπόν, τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη και η Ελλάδα για να προσελκύσει νέες επενδύσεις, για να μετατρέψει τα αποτελέσματα της έρευνας σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Τι πρέπει να κάνει, ώστε να γίνει η τεχνολογία το όχημα για ταχύτερη, αλλά και συμπεριληπτική ανάπτυξη: στον πρωτογενή τομέα, στη βιομηχανία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην παιδεία και στην υγεία. Τι πρέπει να κάνει, για να στηρίξει τους εργαζόμενους, τους νέους και τους ανέργους, ώστε να μη μείνουν πίσω – αντίθετα, να αποκτήσουν δεξιότητες και να διεκδικήσουν καλύτερες θέσεις εργασίας.
Όλο αυτό το διάστημα, σε όποια περιοχή της Ελλάδας βρεθώ, ακούω το ίδιο αίτημα: θέλουμε την αναβάθμιση της εκπροσώπησής μας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην Ευρώπη.
Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε, επιλέγοντας στην κάλπη εκπροσώπους που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην πράξη.
Με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ
Ποιο τομέα είστε έτοιμη να υποστηρίξετε και να δουλέψετε καλύτερα αν εκλεγείτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Μπορώ να συνεισφέρω την εμπειρία που απέκτησα στις ΗΠΑ στην τεχνολογίας – η οποία πρέπει να πω ότι εκτιμάται ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καθώς οι ΗΠΑ προηγούνται στην τεχνολογική ανάπτυξη, ενώ η Ε.Ε. στις νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Στόχος μου είναι, ειδικότερα, να συμβάλω σε ευρωπαϊκές πολιτικές, για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας με σεβασμό στα δικαιώματα και στην ασφάλεια των πολιτών. Σε πολιτικές που διασφαλίζουν ότι όλοι – μέχρι την πιο μικρή επιχείρηση, την πιο απομακρυσμένη Περιφέρεια της χώρας – θα μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στις ευκαιρίες που δημιουργεί η τεχνολογία και η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Μπορώ, επίσης – με την εμπειρία μου σε θέματα καινοτόμου επιχειρηματικότητας – να είμαι χρήσιμη στην προώθηση των αλλαγών που χρειάζονται, ώστε η Ευρώπη να κάνει ξανά την οικονομία της ανταγωνιστική, σε σχέση με τους άλλους παγκόσμιους παίκτες.
Εξίσου σημαντική προτεραιότητα, την οποία μπορώ να υπηρετήσω, είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει ξανά – πέρα από το οικονομικό – και το γεωπολιτικό αποτύπωμα που της αξίζει. Να αποκτήσει κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα, να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα και – με αυτό τον τρόπο – να προωθήσει και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας.
Έχετε επισκεφτεί ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο; Αν όχι, έχετε παρακολουθήσει ποτέ πως λειτουργεί ο θεσμός αυτός;
Βεβαίως και έχω επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μάλιστα στο πλαίσιο της δουλειάς μου. Γνωρίζω καλά πώς λειτουργεί, πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις και ποιοι παράγοντες επιδρούν σε αυτή τη διαδικασία.
Λόγω επαγγέλματος, επίσης, έχω συνεργαστεί και αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο επαφών τόσο στο Κοινοβούλιο, όσο και στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς θεσμούς και σε σημαντικούς εταίρους, think tanks κ.ά. Αυτό που επιτρέπει πρόσβαση σε αξιόπιστη και έγκαιρη πληροφόρηση, για τα θέματα που θα απασχολήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια, για τις προτεραιότητες που θα τεθούν και για τον τρόπο προσέγγισής τους.
Απαντήστε μου ειλικρινά ο υψηλός μισθός μέτρησε στην απόφαση σας να διεκδικήσετε την εκλογή σας;
Με κάθε ειλικρίνεια και βεβαιότητα, σας απαντώ όχι. Έχω εργαστεί σκληρά για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ. Κάνω μια δουλειά που όσο είναι απαιτητική και δύσκολη, άλλο τόσο μπορεί να σε ανταμείψει οικονομικά.
Σίγουρα δεν ήταν, λοιπόν, οι απολαβές το κίνητρο για να θέσω υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή. Το μόνο κίνητρο σε αυτή την απόφαση είναι η συναισθηματική ανάγκη μιας Ελληνίδα που ζει στο εξωτερικό, να προσφέρει για την πατρίδα της. Είναι η αγάπη, είναι το πάθος για το τόπο της καταγωγής μας, για τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Είναι το αίσθημα χρέους, που διακρίνει όλους εμάς τους αποδήμους, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να πάει μπροστά η πατρίδα μας.
Παρακολουθώντας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και βλέποντας την απίστευτη αποδοχή που είχε στην κοινή γνώμη, συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι να δυναμώνουμε τη φωνή και την επιρροή της Ελλάδας, εκεί που πραγματικά μετράει. Εκεί που λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις. Σε αυτή την προσπάθεια θέλω να συμμετέχω, ακόμη πιο ουσιαστικά. Να είμαι ακόμη πιο χρήσιμη.
Χειρίζεστε καλά τις ξένες γλώσσες για να μπορείτε να επικοινωνείτε με τους μελλοντικούς συναδέλφους σας;
Πέραν των ελληνικών, που είναι η μητρική μου γλώσσα, μιλώ άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά.
Είστε ικανοποιημένη από την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέχρι σήμερα; Ποια είναι τα αγκάθια που δεν της επιτρέπουν να ολοκληρωθεί ώστε να γίνει ισχυρότερη η Ευρώπη;
Η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι ένα μεγάλο και ιστορικό επίτευγμα. Όμως, το πρόβλημα είναι ότι πολλές χώρες – και κυρίως οι μεγάλες – συνεχίζουν να σκέφτονται περισσότερο εθνοκεντρικά και λιγότερο ευρωπαϊκά.
Αυτό πρέπει να αλλάξει, η Ευρώπη θέλει να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της. Στα χρόνια που έρχονται, χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη: για την ασφάλεια και τη γεωπολιτική ισχύ της Ε.Ε., για την ανάκτηση της χαμένης μας ανταγωνιστικότητας έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας, για την ενίσχυση της καινοτομίας, για την ενίσχυση της αυτονομίας μας σε ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, τεχνολογίες, για να διαχειριστούμε το σύνθετο πρόβλημα της μετανάστευσης.
Στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον, καμία ευρωπαϊκή χώρα – όσο ισχυρή κι αν είναι – δεν μπορεί να ανταγωνιστεί και να πετύχει μόνη της. Η μόνη μας επιλογή, είναι να προχωρήσουμε όλοι μαζί.
Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας;
Ελληνίδα, υπερήφανη για την καταγωγή μου, για την οικογένεια μου, για όσα έχω πετύχει στην επαγγελματική μου διαδρομή. Με ουσιαστικό ενδιαφέρον για την πολιτική, για τα ατομικά δικαιώματα και την ασφάλεια, για την καινοτόμο, δημιουργική επιχειρηματικότητα, για την ενδυνάμωση των εργαζομένων και των ανέργων, για την τεχνολογία και την ηθική διακυβέρνηση σε όλους τους τομείς.
Αποστρέφομαι την πολιτική που εξαντλείται στις υποσχέσεις και επιχειρεί να «πουλήσει» εύκολες λύσεις, ιδιαίτερα στους νέους. Πιστεύω στη γνώση, στο σχέδιο, στη σκληρή δουλειά, στην τόλμη για δραστικές αλλαγές, στη δημιουργικότητα και στο ταλέντο των ανθρώπων.
Ποια είναι η Παναγιώτα Νιόβη Χριστοπούλου
Η Παναγιώτα Νιόβη Χριστοπούλου είναι δικηγόρος Αθηνών, Νέας Υόρκης και Ουάσιγκτον.
Στην παρούσα φάση εργάζεται ως σύμβουλος σε μεγάλες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και της καινοτομίας, με ιδιαίτερη εστίαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα παγκόσμια συστήματα πληρωμών (fintech).
Μετέχει επίσης ενεργά, ως venture partner σε εταιρείες μόχλευσης κεφαλαίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Προηγουμένως και για αρκετά χρόνια, εργάστηκε σε διεθνή δικηγορικά γραφεία, με έδρα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, ως δικηγόρος εξειδικευμένη σε συγχωνεύσεις, εξαγορές και επενδύσεις ιδιωτικού κεφαλαίου.
Σταδιοδρόμησε ως νομική σύμβουλος στον κολοσσό Amazon, και συγκεκριμένα στον τομέα των παγκόσμιων συστημάτων πληρωμών (fintech).
Η μητρική της γλώσσα είναι τα ελληνικά και μιλά άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά.
Ως προς την πανεπιστημιακή παιδεία της, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στο Πανεπιστήμιο του Leuven (πρόγραμμα Erasmus).
Ακολούθησε δεύτερο στάδιο μεταπτυχιακών, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη, όπου και αρίστευσε (J.D., Stone Scholar, LL.M.).
Το πάθος και το όραμά της, είναι να συνδέει τις καινοτόμες ιδέες με το πνευματικό δυναμικό της Ελλάδας, με τους ταλαντούχους συμπατριώτες της, λειτουργώντας ως σύνδεσμος με το πεδίο του διεθνούς επενδυτικού κεφαλαίου, με στόχο να συμβάλλει στην προώθηση της εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Η Παναγιώτα Νιόβη Χριστοπούλου ασχολείται συστηματικά με τις διατλαντικές πολιτικές, ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, ειδικά στους τομείς της ασφάλειας και της ηθικής διακυβέρνησης, σε ολόκληρο το φάσμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και με ζητήματα δεοντολογίας και ορθών πρακτικών στη διαχείριση των δεδομένων, τις ψηφιακές πολιτικές κ.λ.π.
Συμμετέχει συχνά ως ομιλήτρια σε συνέδρια για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την καινοτομία, και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Είναι μέλος της επιτροπής για την Παγκόσμια Ψηφιακή Οικονομία του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, Professional in Residence- Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (CUNY), μέντορας στο Πρόγραμμα Καινοτομίας της ΑΣΟΕΕ, και δραστηριοποιείται στον σύλλογο αποφοίτων του Columbia Business School στη Νέα Υόρκη. Έχει διατελέσει μέντορας στην διεθνή οργάνωση Endeavor, μέλος του Δ.Σ. του Carnegie Council for Ethics in International Affairs (NY), μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνοαμερικανών Τραπεζιτών, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΝΥ).
Κατάγεται από το χωριό Νάσια Αχαίας και Παναγίτσα Αρκαδίας, γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Μαρούσι, ζει στη Νέα Υόρκη με την οικογένεια της και είναι μητέρα δύο αγοριών, τα οποία, μάλιστα, την προέτρεψαν με ενθουσιασμό να θέσει υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.