Υλικά Για τον κορμό 150 γρ. μπισκότα χωρίς ζάχαρη 250…
Ο Άκης Πετρετζίκης σε μια συγκλονιστική συνταγή – Μελιτζάνες παπουτσάκια
Για τις μελιτζάνες και τον κιμά
- 3 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
- 250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
- 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
- ρίγανη ξερή
- κεφαλοτύρι τριμμένο
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1/4 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
Για τη μπεσαμέλ
- 25 γρ. βούτυρο
- 25 γρ. αλεύρι
- 250 γραμμάρια γάλα πλήρες
- 2 κρόκους αυγών
- μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 50 γρ. τυρί τριμμένο (γραβιέρα)
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Τα διαφορετικά παπουτσάκια! Από πάνω βάλτε μπεσαμέλ και σας υπόσχομαι ότι θα γίνουν τόσο τόσο νόστιμα που δεν θα μπορέσετε να σταματήσετε να τα τρώτε!
- Κόβουμε τις μελιτζάνες στα 2 κατά μήκος και τις χαράζουμε σε αρκετά σημεία σταυρωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι.
- Τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε για μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε καλά, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε να μην έχουν νερά.
- Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Αλατοπιπερώνουμε τις μελιτζάνες και τις ραντίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο.
- Σε ένα ταψί τις βάζουμε με την κομμένη επιφάνεια επάνω στον πάτο του ταψιού και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν μέχρι μέσα για 30-40 λεπτά περίπου
- Καθώς ψήνονται ετοιμάζουμε τον κιμά όπως λέμε πιο κάτω.
- Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες τις αναποδογυρίζουμε και αφού δοκιμάσουμε ότι είναι έτοιμες ρίχνουμε πάνω τους λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι. Τις αφήνουμε στην άκρη.
Για τον κιμά
- Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και όταν πάρει χρώμα προσθέτουμε τον κιμά και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 4 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και όταν μετά από 1-2 λεπτά εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα ζάχαρη, τη ρίγανη και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει όλα του τα υγρά. Τέλος ρίχνουμε μέσα τριμμένο κεφαλοτύρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
Για τη μπεσαμέλ
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
- Ρίχνουμε το αλεύρι στο βούτυρο, καβουρδίζουμε λίγο και σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα. Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα στο μείγμα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
- Αφού αφαιρέσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά μπορούμε να ρίξουμε 2 κρόκους, αλάτι και πιπέρι και μοσχοκάρυδο
- Μετά προσθέτουμε και την τριμμένη γραβιέρα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Συναρμολογούμε το φαγητό. Χωρίζουμε τον κιμά και τον απλώνουμε πάνω στις μελιτζάνες, βάζουμε από πάνω τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά ο πουρές από πάνω.
Tip
Μπορείτε να κάνετε την ίδια συνταγή αλλά να βάλετε πουρέ πατάτας αντί για μπεσαμέλ!
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική…
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.