Η made in Greece NEVRO είναι μια πρωτοποριακή μάρκα γνωστή για την καλλιτεχνική…
Made in Greece τα T – GREEKS: Πώς μια Βραζιλιάνα άλλαξε δια παντός το ελληνικό μπλουζάκι – σουβενίρ με 17 χειροποίητες στάμπες!
Με καταγωγή από την Βραζιλία και γνήσια καλλιτεχνική φύση η Rafaela Moura Torres και η μητέρα της, Jacqueline Rosemberg de Moura εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα όταν η πρώτη ήταν μόλις 7 χρονών, μιας και ο πατέρας της αποφάσισε να μεταφέρει την επιχείρηση του από την Βραζιλία στην Ελλάδα. Η Rafaela, αγάπησε το μέρος που μεγάλωσε σαν δεύτερη πατρίδα της και θέλοντας να δημιουργήσει κάτι πιο ”σύγχρονο” από τα βαρετά αναμνηστικά που όλοι αγοράσουμε όταν επισκεπτόμαστε ένα νέο υπέροχο νησί της Ελλάδας η κάποιο απ΄π τα εμβληματικά αξιοθέατα της Αρχαίας Ελλάδας. Δημιούργησε λοιπόν μαζί με την μητέρα της τα T – GREEKS! Μοντέρνα, απλά αλλά και διαχρονικά t shirts με στάμπες που ζωγραφίζουν οι ίδιες και στην συνέχεια επεξεργάζονται ηλεκτρονικά προκειμένου να τυπωθούν πάνω στα μπλουζάκια. Έχουν ως θέμα την Ελλάδα, το βαθύ μπλε του Αιγαίου ενώ το best seller τους είναι ο ”παρεξηγημένος” αχινός! Ένα τόσο ιδιαίτερο και πρωτότυπο σουβενίρ ”Μade in Greece” δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει από την αντίστοιχη ενότητα του Eirinika!
Δείτε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης της Ραφαέλας Μόουρα Τόρες στο eirinika.gr:
- Θέλουμε τα T-Greeks να φορεθούν και από εμάς τους ίδιους τους Έλληνες, όπως ο Αμερικανός φοράει περήφανα το κλασσικό “I love New York”!
- Στην πρώτη αυτή συλλογή έχουμε συνολικά 17 στάμπες, οι οποίες αναπτύχθηκαν μία μία, ζωγραφίστηκαν στο χέρι και επεξεργάστηκαν στη συνέχεια ηλεκτρονικά για να μπορέσουν να τυπωθούν πάνω στο μπλουζάκι με τη μορφή μεταξοτυπίας
- Σκοπός είναι αυτές κάθε χρονιά, σε κάθε συλλογή να ανανεώνονται, να προστίθενται καινούριες ή ακόμα και ν’ αντικαθίστανται από άλλες. Γενικά η μόδα πλέον απαιτεί ταχύτητα, δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μεγάλοι οίκοι βγάζουν συνεχώς όλο και extra συλλογές μέσα στη χρονιά εκτός από τις βασικές τους.
- Ο κόσμος θέλει ανανέωση γιατί πλέον έχει τόσα ερεθίσματα που βαριέται πολύ εύκολα.
Ειρήνη Νικολοπούλου: Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε τα T – GREEKS; Ήταν πάντα το όνειρο σας να ασχοληθείτε με τον κόσμο της μόδας ή απλά προέκυψε;
Ραφαέλα Μόουρα Τόρες: Η αλήθεια είναι πως η οικογένειά μου δραστηριοποιούνταν πολλά χρόνια στο χώρο της ένδυσης, τόσο της παραγωγής όσο και του retail. Ήταν μία λογική συνέχεια για μένα να μπω σε αυτόν το χώρο, γι’ αυτό και επέλεξα να σπουδάσω Fashion Marketing and Management στο Παρίσι και επιστρέφοντας στην Ελλάδα να δουλέψω ως buyer σε fashion oriented εταιρείες. Βέβαια κάποια στιγμή η ανάγκη να κάνω κάτι δικό μου δεν άργησε να ξεπηδήσει και είμαι πολύ χαρούμενη που παίρνω αυτό το ρίσκο έστω και σε μία αρκετά δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας.
Η ιδέα των T-Greeks γεννήθηκε σε μία συζήτηση με τη μητέρα μου με την οποία έχουμε ξεκινήσει μαζί την εταιρεία. Ουσιαστικά αντιληφθήκαμε ότι οι επιλογές που δίνουμε στους περίπου 20,000.000 τουρίστες που επισκέπτονται ετησίως την Ελλάδα, στην αγορά ενός σουβενίρ είναι πολύ περιορισμένες αλλά και “γραφικές”. Έτσι σκεφτήκαμε να αναπτύξουμε ένα brand με βάση το αγαπημένο σε όλους μας λευκό t-shirt, που θα αποτελέσει ένα cool σουβενίρ αλλά και ένα μέσο να προβληθούν η ελληνική κουλτούρα με έναν πιο σύγχρονο, γλυκό αλλά και γιατί όχι, χιουμοριστικό τρόπο.
Ιδανικά θέλουμε τα T-Greeks να φορεθούν και από εμάς τους ίδιους τους Έλληνες, όπως ο Αμερικανός φοράει περήφανα το κλασσικό “I love New York”!
Ε.Ν: Τα T – GREEKS είναι πολύ ιδιαίτερα, μιας και είναι ζωγραφισμένα στο χέρι! Πόσο καιρό σας παίρνει η δημιουργία ενός t shirt;
Ρ.Τ: Στην πρώτη αυτή συλλογή έχουμε συνολικά 17 στάμπες, οι οποίες αναπτύχθηκαν μία μία, ζωγραφίστηκαν στο χέρι και επεξεργάστηκαν στη συνέχεια ηλεκτρονικά για να μπορέσουν να τυπωθούν πάνω στο μπλουζάκι με τη μορφή μεταξοτυπίας. Όλοι δουλέψαμε πολύ για να καταλήξουμε στα συγκεκριμένα prints.
Τόσο εγώ και η μητέρα μου όσο και η γραφίστριά μας που είναι ένα πολύ χαρισματικό και ταλαντούχο κορίτσι! Εκτός από την ολοκλήρωση των 17 σχεδίων, η διαδικασία της μεταξοτυπίας που έγινε στη συνέχεια, είναι και αυτή χρονοβόρα αλλά πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Την πρώτη φορά που είδα το μηχάνημα να τυπώνει την πρώτη μπλούζα είχα πάθει σοκ με το πόσο λεπτομερής τεχνική είναι! Για να ολοκληρωθεί η συλλογή, -σε πυρετώδη ρυθμό!- χρειαστήκαμε τέσσερις μήνες.
Ε.Ν: Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σας;
Ρ.Τ: Η πηγή έμπνευσής μας δεν μπορεί να είναι άλλη από την Ελλάδα και θεωρώ ότι είναι μία ανεξάντλητη πηγή που πολύ δύσκολα θα στερεύσει!
Ε.Ν: Ποιο κομμάτι σας είναι το best seller της εταιρίας;
Ρ.Τ: Το μοτίβο του αχινού αγαπήθηκε πάρα πολύ. Νομίζω ότι αυτό είναι το best seller, τόσο σε t-shirt όσο και σε τσάντα. Και φανταστείτε ότι αρχικά είχαμε αμφιβολίες σε σχέση με αυτό το σχέδιο γιατί ξέρετε, ο αχινός μπορεί να φέρει σε όσους τον έχουν πατήσει κακές αναμνήσεις!
Ε.Ν: Πού μπορούμε να βρούμε τα T GREEKS;
Ρ.Τ: Μόλις λανσάραμε τη συλλογή στην ελληνική αγορά, και από αρχές Απρίλη θα βρίσκονται τα προϊόντα σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Ακόμα δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς σε ποια μαγαζιά!
Ε.Ν: Η συλλογή των T – GREEKS έχει κάποια σταθερά κομμάτια ή ανανεώνεται συνεχώς;
Ρ.Τ: Για την πρώτη μας συλλογή αναπτύξαμε 17 στάμπες. Σκοπός είναι αυτές κάθε χρονιά, σε κάθε συλλογή να ανανεώνονται, να προστίθενται καινούριες ή ακόμα και ν’ αντικαθίστανται από άλλες. Γενικά η μόδα πλέον απαιτεί ταχύτητα, δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μεγάλοι οίκοι βγάζουν συνεχώς όλο και extra συλλογές μέσα στη χρονιά εκτός από τις βασικές τους.
Ο κόσμος θέλει ανανέωση γιατί πλέον έχει τόσα ερεθίσματα που βαριέται πολύ εύκολα. Οπότε και εμείς θα ακολουθήσουμε την τάση και θα εξελισσόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, ελπίζω να δημιουργηθούν κάποια “classics” τα οποία θα παραμείνουν στο χρόνο και θα επανακυκλοφορούν σε κάθε συλλογή.
Ε.Ν: Εκτός από t shirt, η συλλογή των T GREEKS περιλαμβάνει και άλλα ”σουβενίρ”;
Ρ.Τ: Ναι! Εκτός από t-shirts για άνδρα, γυναίκα και παιδί, θα βρει κανείς και τις κλασσικές canvas bags από οργανικό βαμβάκι αλλά και καπέλα jockey τα οποία αντί για στάμπα έχουν κέντημα.
Ε.Ν: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Σκέφτεστε να προσθέσετε κι άλλα προϊόντα στην σειρά των T – GREEKS;
Ρ.Τ: Στο μέλλον πιστεύω πως θα θέλαμε να προσθέσουμε και άλλα προϊόντα στη σειρά. Ακόμα δεν έχουμε σκεφτεί τί ακριβώς γιατί είναι η πρώτη μας συλλογή και είμαστε επικεντρωμένες στο να πάει καλά και να το αγαπήσει ο κόσμος. Αυτό είναι η προτεραιότητά μας τώρα. Αλλά στο μέλλον ποιος ξέρει.
Ε.Ν: Που ονειρεύεστε να ”φτάσουν” τα T GREEKS; Το να ”ταξιδέψουν” στο εξωτερικό είναι κάτι που σας ενδιαφέρει;
Ρ.Τ: Θέλουμε να το φορέσουν όσοι περισσότεροι άνθρωποι γίνεται! Να το φορέσουν οι τουρίστες και να πάρουν πίσω στις χώρες τους τις ομορφιές της Ελλάδας! Έχω δεχτεί πολλά μηνύματα και από Έλληνες του εξωτερικού οπότε θα ψάξουμε να βρούμε τρόπους να φτάσουμε παντού!
Ε.Ν: Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας μετά από 20 χρόνια;
Ρ.Τ: Πρώτα πρώτα φαντάζομαι να έχω να έχω κάνει τη δική μου οικογένεια αλλά και να συνεχίζω να δημιουργώ και να δουλεύω, μου είναι απολύτως απαραίτητο για να αισθάνομαι καλά!
Who is Who
Rafaela Moura Torres
Γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέϊρο στη Βραζιλία και μετακόμισε στην Ελλάδα στην ηλικία των 7 χρονών, όταν και απόφασισε ο πατέρας της να μεταφέρει την επιχείρηση του από την Βραζιλία στη χώρα μας.Τελείωσε το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και σπούδασε πρώτα στην Πάντειο στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού. Στη συνέχεια έκανε το master της στο Παρίσι στην Esmod στο τμήμα Fashion Marketing & Management. Γυρνώντας στην Ελλάδα, δούλεψε στο Golden Brands ως buyer και πλέον δημιουργεί μαζί με τη μητέρα της τα T-Greeks.
Jacqueline Rosemberg de Moura
Γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέϊρο στη Βραζιλία όπου σπούδασε Νομική και την εξάσκησε. Από τη στιγμή που μετακόμισε με την κόρη της στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την οικογενειακή τους επιχείρηση που δραστηριοποιούνταν στο χώρο της παραγωγής και του retail ενδυμάτων. Πλέον σπουδάζει στην Καλών Τεχνών και ετοιμάζει την πρώτη της εικαστική έκθεση ενώ δημιουργεί μαζί με την κόρη της, Rafaela τα T-Greeks.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το site των T – GREEKS – t-greeks.com
Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου
To άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 24 Φεβρουαρίου 2015