skip to Main Content

Βίντεο ημέρας: Ασέα Αρκαδίας, η γενέτειρα-κόσμημα του Νίκου Γκάτσου με το μικρότερο ίσως αστεροσκοπείο στον κόσμο

Η Ασέα είναι ένα πανέμορφο χωριό της Αρκαδίας, άγνωστο σε πολλούς, που όμως θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα για ολόκληρη την χώρα. Έχει μεγαλη ιστορικότητα και στους δρόμους του περπάτησαν εξέχουσες ελληνικές προσωπικότητες, όπως ο Νίκος Γκάτσος.

Ασέα από ψηλά

Ένα χωριό κόσμημα που χάρη στην εθελοντική προσφορά και δωρεά από τους κατοίκους του, σε αφήνει πραγματικά με το στόμα ανοικτό. Μεταξύ άλλων, το χωριό οφείλει τα μέγιστα στον Μεγάλο του  ευεργέτη Γεώργιο Παπαηλιού ο οποίος κληροδότησε στην Ασέα ένα νεοκλασικό κτίριο το οποίο βρίσκεται στο Κολωνάκι. Την υπέροχη εικόνα του χωριού συμπληρώνουν τα πανέμορφα καταπράσινα δάση από Καστανιές Δρυς και Πεύκα.

Μόλις 20 χλμ από την πόλη της Τρίπολης απέχει η Ασέα. Το χωριό των γραμμάτων και των τεχνών μιας και σε αυτό το χωριό γεννήθηκε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Νίκος Γκάτσος. Σε αυτό το χωριό, οι νέοι έχουν δημιουργήσει το δικό τους αστεροσκοπείο που ίσως και να είναι το μικρότερο στον κόσμο. Από αυτό το χωριό κατάγεται επίσης και ο γνωστός στιχουργός και μουσικοσυνθέτης Νίκος Καρβέλας.

Ααστεροσκοπείο

Μάλιστα το συγκεκριμένο χωριό πίνει νερό από δωρεά του Νίκου Καρβέλα και του αδερφού του Δημήτρη καθώς το υδραγωγείο εμπλουτίσθηκε από το νερό της Πηγής του Δασκάλου με δικές τους δαπάνες στη μνήμη του Ασεάτη ποιητή πατέρα τους Λ.Καρβέλα.

Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε στην Ασέα Αρκαδίας από τους αγρότες Γεώργιο Γκάτσο και Βασιλική Βασιλοπούλου. Σε ηλικία πέντε ετών έμεινε ορφανός από πατέρα, ο οποίος, από τους πρώτους μετανάστες στην Αμερική, πέθανε στο πλοίο και τον πέταξαν στον Ατλαντικό.

Τέλειωσε το Δημοτικό στην Ασέα και το Γυμνάσιο στην κοντινή Τρίπολη, όπου γνώρισε τα λογοτεχνικά βιβλία, τις μεθόδους αυτοδιδασκαλίας ξένων γλωσσών, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έτσι, όταν το 1930 μετέβη στην Αθήνα για να εγγραφεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (διέκοψε μετά το δεύτερο έτος), ήξερε αρκετά καλά Αγγλικά και Γαλλικά, είχε μελετήσει τον Παλαμά, τον Σολωμό και το δημοτικό τραγούδι και παρακολουθούσε τις νεωτεριστικές τάσεις στην ποίηση της Ευρώπης.

Στην Αθήνα εγκαταστάθηκε με τη μητέρα του και την αδερφή του και άρχισε να έρχεται σε επαφή με τους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής. Πρωτοδημοσίευσε ποιήματά του, μικρά σε έκταση και με κλασικό ύφος, στα περιοδικά «Νέα Εστία» (1931-32) και «Ρυθμός» (1933). Την ίδια περίοδο δημοσίευσε κριτικά σημειώματα στα περιοδικά «Μακεδονικές Ημέρες», «Ρυθμός» και «Τα Νέα Γράμματα» (για τον Κωστή Μπαστιά, την Μυρτιώτισσα και τον Θράσο Καστανάκη αντίστοιχα), ενώ αργότερα συνεργάστηκε με τα «Καλλιτεχνικά Νέα» και τα «Φιλολογικά Χρονικά». Καθοριστική υπήρξε η γνωριμία του με τον Οδυσσέα Ελύτη το 1936. Συνδέθηκε με το ρεύμα του ελληνικού υπερρεαλισμού.

Το σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Νίκος Γκάτσος σήμερα είναι έρημο και έχει σχεδόν καταρρεύσει.

Οίκος Νίκου Γκάτσου

Ο Νίκος Γκάτσος απεβίωσε στης 12 Μαΐου το 1992 και ο λιτός τάφος του βρίσκεται στο κοιμητήριο του χωριού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top