Κότσαρι και σέρρα, όχι σε κάποιο ποντιακό χωριό στην Ελλάδα…
Βίντεο ημέρας – Νυμφαίο Φλώρινας: Πλούσιο δάσος οξιάς, λιθόστρωτα μονοπάτια & πετρόκτιστα σπιτάκια
Πάνω στις κορυφογραμμές του όρους Βίτσι, στο βόρειο άκρο της Ελλάδας, σε ένα υψόμετρο 1.350 μέτρων, πβρίσκεται το μαγευτικό χωριό Νυμφαίο. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διατηρητέους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας και ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης.
Για την ιστορία πρωτοκατοικήθηκε το 1385 και από τότε κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία του τόπου, με κορύφωση τη μεγάλη του οικονομική άνθηση από το 18ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ού, όταν οι Νεβεσκιώτες έμποροι εξαπλώθηκαν σε Δύση και Ανατολή. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Νιβεάστα, όνομα βλάχικης προέλευσης. Μετά την αστικοποίηση της δεκαετίας του 1950, το Νυμφαίο ερήμωσε, με αποτέλεσμα σχεδόν τα μισά σπίτια του να μεταβληθούν σε ερείπια έως τα μέσα του 1980, οπότε και άρχισε η μεταστροφή του κλίματος από πολλούς Νιβεστιανούς, που επέστρεψαν στην πατρίδα τους και η σταδιακή ανάδειξη του οικισμού.
Μάλιστα, στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO, το Νυμφαίο διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.
Το χωριό περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης τουρισμού. Διαθέτει αρκετούς ξενώνες (αν και όχι επαρκείς για να καλύψουν το πλήθος των επισκεπτών) και εκεί βρίσκεται επίσης το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά και η Νίκειος Σχολή –σήμα κατατεθέν του χωριού- η οποία αποτελεί πλέον συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στο Νυμφαίο λειτουργεί και το μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, που φιλοξενεί σπάνιες συλλογές εργαλείων αργυροχρυσοχοΐας, περίτεχνα κοσμήματα και χρηστικά αντικείμενα, χειρόγραφα του Μακεδονικού Αγώνα, 60 προσωπογραφίες επιφανών Ελλήνων, Βλάχων και άλλων Εθνικών Ευεργετών και Αγωνιστών.
Απολαύστε το βίντεο…