Κότσαρι και σέρρα, όχι σε κάποιο ποντιακό χωριό στην Ελλάδα…
Έδεσσα: Μία υδάτινη πολιτεία με καταρράκτες & δενδροφυτεμένους δρόμους (Μαγικό βίντεο)
Η Έδεσσα είναι μία πανέμορφη πόλη, δείγμα της μαγείας της φύσης, όπου κυριαρχούν τα νερά και το πλούσιο πράσινο. Είναι γνωστή παγκοσμίως για τους περίφημους καταρράκτες της, που αποτελούν τους μεγαλύτερους σε όλα τα Βαλκάνια και τα πολυάριθμα κανάλια που τη διασχίζουν.
Είναι επίσης γνωστή για τις μικρές γέφυρες, τα πάρκα της (Κιουπρί, Καταρρακτών, Μεγάλου Αλεξάνδρου, 25ης Μαρτίου) και τους δενδροφυτεμένους δρόμους της, που αποτελούν κοσμήματα της πόλης.
Οι καταρράκτες της Έδεσσας βρίσκονται στην άκρη ενός μεγάλου βράχου σε ένα γεωπάρκο σμιλεμένο από πέτρα και νερό και είναι ονομαστό ως «φρύδι της πόλης» με 12 καταρράκτες. Οι δύο εξ αυτών είναι μεγάλοι, ορατοί, επισκέψιμοι και προσφέρουν μία μοναδική ατμόσφαιρα μέσα στη δύναμη της φύσης.
Το Γεωπάρκο των Καταρρακτών εκτείνεται σε μια περιοχή πάνω από 100.000τμ και σε μία διαδρομή πάνω στο βράχο για 1,1χλμ (Από το Ξενία & το Βαρόσι, στο Μουσείο Νερού, το Πάρκο Καταρρακτών έως την Άνω Εστία). Βρίκσεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και αποτελεί βασικό πόλο έλξης επισκεπτών και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Ελλάδα.
Η Έδεσσα (παλαιότερα ονομάζονταν παράλληλα Βοδενά ή Πόλη των Νερών) είναι πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας, έδρα του Καλλικρατικού δήμου Έδεσσας και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Η πόλη είναι φημισμένη για τους καταρράκτες της και βρίσκεται πάνω στην αρχαία Εγνατία Οδό.
Για την ιστορία, ιδρύθηκε το 813 π.Χ. από τον πρώτο Μακεδόνα Βασιλιά, τον Ηρακλείδη Κάρανο και ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου.[2] Γνώρισε πλούσιο βιομηχανικό παρελθόν κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου. Ο πληθυσμός της πόλης της Έδεσσας είναι 18.229, ενώ αυτός του διευρυμένου Δήμου Έδεσσας ανέρχεται στους 28.814 κατοίκους (απογραφή 2011). Επίσης μέχρι την ανακάλυψη των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας στην Ημαθία, από τον Μανώλη Ανδρόνικο πολλοί ακόμα πιστεύουν ότι οι Αρχαίες Αιγές βρίσκονται στο Αρχαιολογικό χώρο της πόλης, βάσει απόψεων αρχαιολόγων.