Το Siel είναι made in Greece brand! Με έδρα την Αθήνα,…
Made in Greece η FreshStrips, ο Μάριος Χρυσολούρης & η ομάδα του: Έφτιαξαν «έξυπνα» αυτοκόλλητα & «χρωματίζουν» την φρεσκάδα των τροφίμων – Από πράσινα γίνονται αυτόματα κόκκινα, που σημαίνει έληξαν!
Κόκκινο η πράσινο; Ληγμένο σίγουρα ή μήπως έχει ακόμη ζωή; Στη βασική και κρίσιμη ερώτηση για τα τρόφιμα και την φρεσκάδα τους απάντησαν με έξυπνο τρόπο ένας Έλληνας και ένας Ολλανδός. Έτσι γεννήθηκε η FreshStrips.
Αλλά ας πάρουμε την ιστορία της smart ιδέας τους από την αρχή…
Τον Αύγουστο του 2016 ο Mάριος Χρυσολούρης, απόφοιτος Μηχανολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ και με εμπειρία στον χώρο των start-ups στην Ολλανδία και το Αϊντχόφεν και ο φίλος του Koen Nickmans, με διδακτορικό πάνω στην τεχνολογία υγρών κρυστάλλων, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους και να δημιουργήσουν την δική τους startup εταιρεία που σήμερα ακούει στο όνομα «FreshStrips».
Η Fresh Strips δραστηριοποιείται στον χώρο της ασφάλειας τροφίμου και της έξυπνης συσκευασίας και αναπτύσσει μία σειρά από «έξυπνα» αυτοκόλλητα που τοποθετούνται στις συσκευασίες των ευπαθών τροφίμων και αναγνωρίζουν την φρεσκάδα ή όχι των προϊόντων. Αν το τρόφιμο εκτεθεί σε ακατάλληλες θερμοκρασίες, η ετικέτα αλλάζει χρώμα και από πράσινη γίνεται κόκκινη, δείχνοντας πως το τρόφιμο δεν είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση. Η καινοτομία της προσπάθειας έγκειται στο γεγονός ότι τα αυτοκόλλητα αυτά είναι τα πρώτα στο είδος τους που βασίζονται για τη δημιουργία τους στην τεχνολογία των υγρών κρυστάλλων.
Η ομάδα της FreshStrips αυτή την στιγμή στήνει την πρώτη πιλοτική γραμμή παραγωγής, ώστε να ξεκινήσει τις πωλήσεις για πιλοτικές εφαρμογές αρχικά, το ταχύτερο δυνατό.
Μπορεί ακόμη το προϊόν τους να μην έχει βγει επισήμως στην αγορά όμως η FreshStrips έχει κατακτήσει πρωτιές σε διεθνείς διαγωνισμούς καινοτομίας που ανοίγουν το δρόμο για ένα λαμπρό μέλλον.
Ο Μάριος Χρυσολούρης, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της FreshStrips (CEΟ & Co-founder) μιλά στο MadeinGreece.news για την πορεία και τα όνειρα της εταιρείας.
- ον Σεπτέμβριο του 2016 κερδίσαμε το Displaying Futures Award από την Merck. Στην συνέχεια μπήκαν στην ομάδα και η Δρ Φανή Τσιρώνη και η Δρ Μαριάννα Γιαννόγλου, οι οποίες διαθέτουν πολύχρονη ερευνητική εμπειρία στην ασφάλεια τροφίμου
- Όταν αυτά εκτεθούν σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, ώστε το τρόφιμο να χαλάσει, τότε το χρώμα των αυτοκόλλητων αλλάζει από πράσινο σε κόκκινο. Αυτή η μεταβολή στο χρώμα συμβαίνει λόγω της αλλαγής της δομής των υγρών κρυστάλλων σε μικροσκοπική κλίμακα.
- Κυρίως στοχεύουμε σε νωπά και κατεψυγμένα ευπαθή προϊόντα, όπως κρέατα, πουλερικά, ψαρικά. Όμως, στην πράξη μπορούμε να εφαρμόσουμε την τεχνολογία μας σε πολλά διαφορετικά προϊόντα.
- Αυτή την στιγμή έχουμε ξεκινήσει να στήνουμε την πρώτη μας πιλοτική γραμμή παραγωγής ώστε να ξεκινήσουμε να πουλάμε τα Fresh Strips για πιλοτικές εφαρμογές το ταχύτερο δυνατό.
- Στην Ελλάδα έχουμε τις ερευνητικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη χημεία τροφίμου, αφού αυτή η τεχνογνωσία υπάρχει στο ΕΜΠ με το οποίο συνεργαζόμαστε. Στο Πολυτεχνείο του Αϊντχόβεν της Ολλανδίας έχουμε τις ερευνητικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την χημεία των υγρών κρυστάλλων, διότι η τεχνογνωσία αυτή υπάρχει μόνο εκεί και σε λίγα ακόμα εργαστήρια ανά τον κόσμο
- Θα θέλαμε να γίνουμε μία καθιερωμένη λύση που θα εφαρμόζεται σε πολλές εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλη την Ευρώπη.
Ποια είναι η ιστορία που υπάρχει πίσω από την FreshStrips; Ποια τα πρώτα βήματα της δημιουργίας της;
Τον Αύγουστο του 2016, ο Koen Nickmans, ένας φίλος μου ο οποίος τελείωνε το διδακτορικό του πάνω στην τεχνολογία υγρών κρυστάλλων μου ζήτησε να συναντηθούμε. Όταν συναντηθήκαμε μου μίλησε για το ενδιαφέρον του να ξεκινήσει μία εταιρία, ώστε να εκμεταλλευθεί την έρευνά του. Έτσι ξεκινήσαμε να στήνουμε τη FreshStrips μαζί, με την οποία τον Σεπτέμβριο του 2016 κερδίσαμε το Displaying Futures Award από την Merck. Στην συνέχεια μπήκαν στην ομάδα και η Δρ Φανή Τσιρώνη και η Δρ Μαριάννα Γιαννόγλου, οι οποίες διαθέτουν πολύχρονη ερευνητική εμπειρία στην ασφάλεια τροφίμου.
Πως λειτουργούν τα αυτοκόλλητα της FreshStrips;
Τα Fresh Strips είναι αυτοκόλλητες, πλαστικές ετικέτες λήξης για τρόφιμα. Κολλάμε τα Fresh Strips στο εξωτερικό των συσκευασιών τροφίμου. Όταν αυτά εκτεθούν σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, ώστε το τρόφιμο να χαλάσει, τότε το χρώμα των αυτοκόλλητων αλλάζει από πράσινο σε κόκκινο. Αυτή η μεταβολή στο χρώμα συμβαίνει λόγω της αλλαγής της δομής των υγρών κρυστάλλων σε μικροσκοπική κλίμακα. Έτσι, εξασφαλίζουμε την ασφάλεια του τροφίμου που αγοράζει ο καταναλωτής. Συγκεκριμένα, εξασφαλίζουμε ότι το τρόφιμο δεν αλλοιώθηκε κατά την μεταφορά του από την παραγωγή εώς και την κατανάλωση.
Σε ποιες αγορές απευθύνεστε και σε ποια προϊόντα μπορεί να εφαρμοστεί η τεχνολογία της FreshStrips;
Γενικώς απεθυνόμαστε σε αγορές εντός της ευρωπαϊκής ένωσης όπου υπάρχουν καλοί μηχανισμοί ασφάλειας τροφίμων και ευνοϊκή νομοθεσία. Κυρίως στοχεύουμε σε νωπά και κατεψυγμένα ευπαθή προϊόντα, όπως κρέατα, πουλερικά, ψαρικά. Όμως, στην πράξη μπορούμε να εφαρμόσουμε την τεχνολογία μας σε πολλά διαφορετικά προϊόντα.
Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε ως προς την ανάπτυξη της τεχνολογίας σας; Πότε μπορούμε να αναμένουμε τα αυτοκόλλητα της FreshStrips στα προϊόντα που αγοράζουμε στα σούπερ μάρκετ;
Αυτή την στιγμή έχουμε ξεκινήσει να στήνουμε την πρώτη μας πιλοτική γραμμή παραγωγής ώστε να ξεκινήσουμε να πουλάμε τα FreshStrips για πιλοτικές εφαρμογές το ταχύτερο δυνατό. Τα αυτοκόλλητα εφαρμόζονται σε πρώτη φάση αποκλειστικά εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας προς το παρόν. Παρόλαυτα οραματιζόμαστε την εφαρμογή τους και σε συσκευασίες οι οποίες φτάνουν στα χέρια των καταναλωτών σε μερικά χρόνια.
Επιλέξατε την Ολλανδία ως πρώτη έδρα σας. Γιατί αυτή η επιλογή;
Η εταιρία μας έχει δραστηριότητες στην Ελλάδα και στην Ολλανδία. Στην Ελλάδα έχουμε τις ερευνητικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη χημεία τροφίμου, αφού αυτή η τεχνογνωσία υπάρχει στο ΕΜΠ με το οποίο συνεργαζόμαστε. Στο Πολυτεχνείο του Αϊντχόβεν της Ολλανδίας έχουμε τις ερευνητικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την χημεία των υγρών κρυστάλλων, διότι η τεχνογνωσία αυτή υπάρχει μόνο εκεί και σε λίγα ακόμα εργαστήρια ανά τον κόσμο. Οπότε η επιλογή των τοποθεσιών έγινε ώστε να συνδυάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις διάφορες ειδικότητες της ομάδας μας.
Υπήρξαν στιγμές αποθάρρυνσης που στην συνέχεια έγιναν νίκες και επιτυχίες;
Έχουν υπάρξει πολλές τέτοιες στιγμές με πελάτες, συνεργάτες και διαγωνισμούς όπου έχουμε καταφέρει να ανατρέψουμε το αρχικό αρνητικό αποτέλεσμα. Επίσης, έχουν υπάρξει και πολλές φορές όπου δεν το έχουμε καταφέρει αυτό. Γενικώς, προσπαθούμε να κάνουμε ο,τι καλύτερο μπορούμε.
Εμείς δημιουργήσαμε το site ”MadeinGreece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;
Η ομάδα μας ουσιαστικά προσπαθεί να εκμεταλλευθεί εμπορικά έρευνα και τεχνογνωσία η οποία δημιουργήθηκε και συνεχίζει να δημιουργείται στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια.
Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον η FreshStrips; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;
Θα θέλαμε να γίνουμε μία καθιερωμένη λύση που θα εφαρμόζεται σε πολλές εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλη την Ευρώπη. Προς το παρόν, προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την πιλοτική γραμμή παραγωγής μας και να μεγαλώσουμε την ομάδα μας, ώστε να πιάσουμε τους επόμενους στόχους μας.
WHO IS WHO:
Μάριος Χρυσολούρης, συνιδρυτής, CEO της FreshStrips:
Ο Μάριος Χρυσόλουρης έχει εργαστεί για την Ernst & Young στην Ολλανδία και την Ελλάδα και το Startupbootcamp (μεγαλύτερος ευρωπαϊκός startup accelerator). Ως Διευθύνων Σύμβουλος της Fresh Strips έχει δημιουργήσει και ηγηθεί μιας ομάδας 10 ατόμων και έχει δημιούργησει συνεργασίες με εταιρίες με ηγετικό ρόλο στην αγορά όπως η Merck. Είναι κάτοχος πτυχίου Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Koen Nickmans, συνιδρυτής της FreshStrips:
Ο Δρ Koen Nickmans κατέχει διδακτορικό δίπλωμα από το το Πολυτεχνείο του Αϊντχόβεν (TU/e) και συγκεκριμένα από το Εργαστήριο Λειτουργικών Οργανικών Υλικών & Συσκευών (SFD Lab) που θεωρούνται παγκόσμιοι ηγέτες στην ερευνητική περιοχή των υγρών κρυστάλλων. Κατέχει επίσης πτυχίο Master of Sciences στη Χημεία Magna Cum Lade από τo KUL (Catholic University of Louvain). Έχει δημοσιεύσει 5 επιστημονικά άρθρα πάνω σε νανο-υλικά και έχει κερδίσει πολλά ακαδημαϊκά βραβεία που περιλαμβάνουν Best Plenary Lecture Award: Dutch Polymer Days (2017), Best Poster Award: Dutch Polymer Days (2016), Best Lecture Award: Dutch Polymer Days (2015), Poster Award: RSC Emerging Tech (2017) – Manchester and Finalist SPIE Startup Challenge (2017) – San Francisco.
Θεοφανία (Φανή) Τσιρώνη:
Η Δρ. Φανή Τσιρώνη έχει πραγματοποιήσει έρευνα πάνω στην τεχνολογία οσμωτικής αφυδάτωσης της SuSea τα τελευταία 13 χρόνια με τη συνεργασία κορυφαίων ελληνικών εταιριών ιχθυοκαλλιέργειας. Η τεχνολογία SuSea αποτελεί αντικείμενο της διδακτορικής της διατριβής για την οποία διακρίθηκε στο διαγωνισμού George F. Stewart International Research Paper Competition. Τα αποτελέσματα της έρευνάς της έχουν δημοσιευτεί σε 22 επιστημονικά περιοδικά, 5 κεφάλαια βιβλίων και πάνω από 100 επιστημονικές εργασίες. Η Δρ Τσιρώνη είναι κάτοχος πτυχίου Χημικής Μηχανικής, μεταπτυχιακού διπλώματος στη Δημόσια Υγεία και Διδακτορικού Διπλώματος στη Μηχανική και Επεξεργασία Τροφίμων.
Μαριάννα Γιαννόγλου:
Η Δρ. Μαριάννα Γιαννόγλου είναι η μηχανικός ελέγχου ποιότητας στη FreshStrips. Κατέχει διδακτορικό από το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμου του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Η Δρ Γιάννογλου κατέχει επίσης δίπλωμα Χημικού Μηχανικού από το ΕΜΠ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και έχει 2 χρόνια μεταδιδακτορικής εμπειρίας στο ΕΜΠ. Έχει κερδίσει 3 βραβεία σε 3 διαγωνισμούς Ecotrophelia. Τα αποτελέσματα της έρευνάς της έχουν δημοσιευθεί σε 12 επιστημονικά περιοδικά, 1 κεφάλαιο βιβλίου και πάνω από 70 επιστημονικές διασκέψεις.
Δείτε το βίντεο της απονομής βραβείου από τον πρίγκηπα Κωνσταντίνο της Ολλανδίας:
Περισσότερες πληροφορίες: Fresh Strips / Fresh Strips on facebook