Καλημέρα με ένα σπάνιο vintage κλικ μέσα από το φακό…
START-Create Cultural Change: Ένα πρόγραμμα για στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα
Το πρόγραμμα START – Create Cultural Change* για στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα, με αφορμή την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου, παρουσίασε τις 15 ιδέες-κοινωνικοπολιτιστικά έργα, που πραγματοποίησαν οι υπότροφοι του προγράμματος κατά το τελευταίο εξάμηνο σε όλη την Ελλάδα.
Οι ιδέες-έργα παρουσιάστηκαν σε μια διήμερη εκδήλωση από τις 25 έως τις 26 Μαΐου στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
*To START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Schtiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.
Η δεύτερη χρονιά του προγράμματος START – Create Cultural Change για την προώθηση ανερχόμενων στελεχών πολιτιστικής διαχείρισης έφτασε στο τέλος της με μια εκδήλωση στις 25 και 26 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.
Η παρουσίαση των υποτροφιών του προγράμματος START έλαβε χώρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι 15 υπότροφοι του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κοινό τα έργα τους διευρύνοντας τη δικτύωση τους στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης.
Την Πέμπτη 25 Μαΐου έγινε παρουσίαση της δομής του προγράμματος από τους εταίρους του (το ίδρυμα Robert Bosch Schtiftung, το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων από τη Γερμανία) καθώς και τους νέους φορείς υποστήριξης από την Ελλάδα (το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη).
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε μια site-specific καλλιτεχνική περφόρμανς σε χορογραφία μιας απόφοιτου του προγράμματος την οποία ακολούθησε μια δεξίωση στο εκθεσιακό χώρο παρουσίασης των 15 έργων.
Εκεί οι υπότροφοι είχαν την ευκαιρία σε ειδικά σχεδιασμένα και διαμορφωμένα περίπτερα να παρουσιάσουν τα έργα τους από όλη την Ελλάδα στο κοινό που με μεγάλο ενδιαφέρον μίλησε απευθείας μαζί τους και ανακάλυψε ελληνικές κοινωνικο-πολιτιστικές πρωτοβουλίες (τα έργα ήταν από τις εξής πόλεις: Πρέσπες, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Θήβα, Αθήνα, Αίγινα, Άργος, Ρόδος).
Η δικτύωση αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς περαιτέρω συνεργασίες θα ενισχύσουν τα έργα αυτά στη συνέχειά τους μετά το πρόγραμμα START.
Εκτός από το κοινό της πόλης, στις εκδηλώσεις συμμετείχαν και εκπρόσωποι από 15 κοινωνικο-πολιτιστικά κέντρα της Γερμανίας στα οποία οι εν λόγω 15 υπότροφοι παραβρέθηκαν για 2 μήνες κατά το Φθινόπωρο του 2016 με σκοπό να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και να πάρουν εμπειρίες πολιτιστικής διαχείρισης από τη Γερμανία.
Επέκταση του τοπικού δικτύου υποστηρικτών
Την Παρασκευή 26 Μαΐου σε μια κλειστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εντός του ίδου χώρου στο λιμάνι, οι 15 υπότροφοι παρουσίασαν προφορικά τις ιδέες τους και τα πλάνα συνέχισής τους με σκοπό να διεκδικήσουν τα τρία βραβεία ανάπτυξης 10.000 Ευρώ έκαστο που φέτος προσφέρει στο πρόγραμμα το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.
Σκοπός της απονομής των βραβείων αυτών είναι να καταστεί δυνατή η συνέχιση και η ανάπτυξη των έργων στις αντίστοιχες περιοχές στην Ελλάδα.
Ανοικτή πρόσκληση για το έτος 2017/2018 μέχρι τις 31 Μαΐου
Όπως ανακοινώθηκε στις αρχές Απριλίου στο www.startgreece.net και σε επιλεγμένα ΜΜΕ, διαχειριστές πολιτισμού στην Ελλάδα και πολιτιστικοί φορείς στη Γερμανία μπορούν να υποβάλλουν μέχρι τις 31 Μαΐου τις αιτήσεις συμμετοχής τους στο πρόγραμμα για το έτος 2017/18 που ξεκινάει ο τρίτος κύκλος του προγράμματος START.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «START – Create Cultural Change»
Το πρόγραμμα START περιλαμβάνει τρία στάδια στη Γερμανία και την Ελλάδα, τα οποία δίνουν στους υπότροφούς του τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις καινοτόμες ιδέες ενός έργου σε ανεξάρτητες πολιτιστικές πρωτοβουλίες και να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να θεσπίσουν τις πρωτοβουλίες τους σε μόνιμη βάση.
Το πρόγραμμα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης διάρκειας δύο μηνών που πραγματοποιείται στη Γερμανία, δίνει τη δυνατότητα σε συνολικά 30 υπότροφους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στη διεθνή πολιτιστική διαχείριση.
Επιπλέον οι επιλεγέντες υπότροφοι θα λάβουν υποστήριξη ως προς την ανάπτυξη ενός πειραματικού έργου μικρής κλίμακας στη Γερμανία για να δοκιμάσουν την ιδέα τους πριν την υλοποίηση στην Ελλάδα.
Στην επόμενη φάση της υλοποίησης του έργου στην Ελλάδα διάρκειας έξι μηνών, οι 15 πλέον υπότροφοι του START που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο θα λάβουν χρηματοδότηση, πρόσβαση στα δίκτυα και επαγγελματική υποστήριξη για την εφαρμογή της πολιτιστικής τους πρωτοβουλίας, με σκοπό να διακριθούν ως διαχειριστές πολιτισμού στον τόπο τους.
Τέλος, μετά την ολοκλήρωση της υποτροφίας START απονέμονται τρία βραβεία ανάπτυξης με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση σε διακριθέντα έργα του προγράμματος στην Ελλάδα, τα οποία χαρακτηρίζονται από την πολιτισμική τους καινοτομία, έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και τις δυνατότητες να καθιερωθούν σε μόνιμη βάση.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: startgreece.net