skip to Main Content

Σύγκλινο, απάκι, λούντζα – Αφοί Κασσάκη: Πως οι Κρητικοί απογείωσαν σε ντελικατέσεν τα παραδοσιακά αλλαντικά τους – Αποκλειστικό

Όλα ξεκίνησαν το 1999 όταν μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση αποφάσισε να αξιοποιήσει τις πολύτιμες, όπως αποδείχθηκαν, συνταγές των παππούδων για να δημιουργήσει αγνά, χειροποίητα προϊόντα κρέατος με πάθος και μεράκι. Από τότε και μέχρι σήμερα η Αφοί Κασσάκη εξελίσσεται διαρκώς απορροφώντας καινοτομίες που δίνουν στα προϊόντα της μοναδική ποιότητα και γεύση. Με πρωταρχικό μέλημα την αγνότητα και την καθαρότητα η εταιρεία πετυχαίνει να δημιουργήσει θρεπτικά προϊόντα χωρίς να χρησιμοποιεί καμία χημική επεξεργασία στη διαδικασία παρασκευής τους.

Παραδοσιακό απάκι, αρωματισμένο με Κρητικά βότανα σύγκλινο, καπνιστή λούντζα, λουκάνικα Κρήτης, καπρικό από το Γαλατά ψημένο με ξύλο οξιάς, ακόμη και πατέ καπνιστής πανσέτας είναι μερικά από τα προϊόντα που περήφανα μας παρουσιάζει η Αφοί Κασσάκη. Όλα φτιαγμένα χωρίς συντηρητικά και με βότανα βγαλμένα από την Κρητική γη, ενώ το απάκι και το καπρικό φέρουν στην ετικέτα τους το βραβείο των Great Taste Awards.

Βέβαια άλλο να σας τα περιγράφουμε εμείς κι άλλο να τα δοκιμάσετε εσείς οι ίδιοι. Γι’ αυτό και η οικογένεια Κασσάκη φροντίζει να φέρνει τα προϊόντα της στην πόρτα σας και μάλιστα με έναν πολύ έξυπνο τρόπο. Το Food Truck είναι η πρότασή της στο street food και ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας σε events για τη διατροφή και δικές μας ξεχωριστές εκδηλώσεις (βαφτίσεις, γάμους κλπ). Επομένως, δεν έχετε παρά να καλέσετε το Food Truck και να γευθείτε την αυθεντική εμπειρία του Κρητικού Street Food.

Για την ιστορία, η παραγωγή προϊόντων κρέατος είναι γνωστή από τους αρχαίους χρόνους. Ήδη από την ομηρική εποχή (900 Π.Χ.) γνώριζαν για τη συντήρηση του κρέατος με αλάτι και καπνισμό, ενώ στην Οδύσσεια του Ομήρου αναφέρονται λεπτομέρειες για την κατανάλωση αλλαντικών. Την παραγωγή αλλαντικών στον ελλαδικό χώρο από τους αρχαίους ακόμη χρόνους μαρτυρεί η ίδια η λέξη (αλλαντικό). Η ρίζα της είναι από την ελληνική λέξη (άλλας, γεν. άλλατος) που σημαίνει κομμένο κρέας εντός εντέρου.

Η κατανάλωση αλλαντικών ήταν ιδιαίτερα προσφιλής στην Ελλάδα και τη Ρώμη και κατά την περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Αναφέρεται ότι ο μέγας Κωνσταντίνος προσπάθησε με διάταγμα να απαγορεύσει την παραγωγή και κατανάλωση αλλαντικών και η προσπάθεια του απέτυχε! Οι πρώτες μικρές μονάδες παραγωγής προϊόντων κρέατος στη χώρα μας εγκαταστάθηκαν στις αρχές του 1900 στη Λευκάδα και τη Μύκονο. Αναφέρεται ακόμη ότι στην κατοχή οι Γερμανοί εγκατέστησαν μια μικρή μονάδα παραγωγής στην Αθήνα. Κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε ανάπτυξη της αλλαντοβιομηχανίας στη χώρα μας σημειώθηκε μετά τη δεκαετία του 1950.

Υπέρμαχοι της ιστορίας και άξιοι συνεχιστές της παράδοσης η Αφοί Κασσάκη ήρθε για να εδραιωθεί στην αγορά των καπνιστών παραδοσιακών προϊόντων κρέατος. Έδρα της επιχείρησης είναι ένα μικρό χωριό στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Γαλατάς του Δήμου Μινώα Πεδιάδος. Ο κ. Μανόλης Κασσάκης, Κρητικός στο πνεύμα και στο αίμα μοιράζεται με το MadeinGreece.news την όμορφη ιστορία που κρύβεται πίσω από την οικογενειακή του επιχείρηση.

Ο Μανόλης Κασσάκης στην απονομή του σήματος “Κρήτη” στα Κασσάκη Αλλαντικά από την Περιφέρεια Κρήτης

MadeinGreece.news: Ποιο είναι η ιστορία που υπάρχει πίσω από την δημιουργία της εταιρείας Κασσάκη; Ποια ήταν η αφορμή και ποια τα στάδια που ακολούθησαν μέχρι το σήμερα; 

Μανόλης Κασσάκης: Από πολύ μικρός έβλεπα το παππού μου να παρασκευάζει παραδοσιακά αλλαντικά με συνταγές των δικών του παππούδων. Μεγαλώνοντας παρακολουθούσα τον πατέρα μου, ο οποίος εξέλισσε τη διαδικασία αυτή, μέχρις ότου φοίτησα στο Γεωπονικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχοντας όλες αυτές τις μνήμες και αργότερα τις γνώσεις ήταν σίγουρο το τι θα έκανα στη ζωή μου.

MadeinGreece.news: Ποια ήταν και είναι τα δύσκολα βήματα που συναντάτε; Υπήρξαν στιγμές αποθάρρυνσης που έγιναν νίκες και επιτυχίες στη συνέχεια;

Μ.Κ.: Όπως σε κάθε πορεία, έτσι και στην ημιτελή ακόμα δική μου, υπάρχουν πολλές αφορμές για να αποθαρρυνθείς αλλά ευτυχώς ακόμα δεν υπήρξαν λόγοι.

Οι νίκες και οι ήττες είναι γενικές έννοιες, ενώ η αγάπη γι’ αυτό που κάνω κάτι πιο ειδικό. Θεωρώ λοιπόν πως στη μέχρι τώρα πορεία μου δουλεύω με αγάπη.

MadeinGreece.news: Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Οι λέξεις φιλοσοφία, φιλότιμο και έμπνευση είναι τρεις έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες με την Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας η ομάδα μας αυτές τις τρεις έννοιες καθημερινά ως συστατικό για την παραγωγή των προϊόντων μας, θεωρώ ότι το αποτέλεσμα έχει έντονο άρωμα και χαρακτήρα Ελλάδας.

MadeinGreece.news: Που μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα σας για να τα προμηθευτούμε και σε ποιες χώρες του εξωτερικού έχετε επεκτείνει την δραστηριότητά σας και «ταξιδεύουν» τα προϊόντα σας;

Μ.Κ.: Η επιλογή των συνεργατών μας είναι αμοιβαία και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Τα προϊόντα μας βρίσκονται σε σημεία σε όλη την Ελλάδα, σε ντελικατέσεν, κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, καθώς επίσης και σε κουζίνες εστιατορίων και ξενοδοχείων.

Όσον αφορά την αγορά του εξωτερικού, έχουμε ξεκινήσει μία προσπάθεια τα τελευταία χρόνια και αυτή η προσπάθεια έχει μετατραπεί σε μία μικρή εξαγωγική δραστηριότητα, σε χώρες όπως Κύπρος, Αυστρία, Ολλανδία και Πολωνία.

MadeinGreece.news: Ποια είναι τα όνειρά σας για την εταιρεία Κασσάκη; Θα μας αποκαλύψετε τα επόμενα βήματά σας;

Μ.Κ.: Για μένα το επιχειρείν δεν έχει όρια, δεν έχει τέλος, είναι κάτι ζωντανό το οποίο πρέπει πάντα να το εξελίσσεις. Έχοντας αυτό σα γνώμονα, οι στόχοι μας δε θα μπορούσαν να είναι τίποτε άλλο πέρα από βραχυπρόθεσμοι και πραγματοποιήσιμοι.

Φιλοσοφία μας είναι κάθε μέρα να πετυχαίνουμε κάτι παραπάνω από τη προηγούμενη. Στο τέλος της ημέρας – πορείας μου στην εταιρεία θα νιώσω επιτυχημένος αφήνοντας πίσω κάτι ολοκληρωμένο, υγιές και εξελισσόμενο.

Who is Who

Ο Μανόλης Κασσάκης  γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε μικρή ηλικία μετακομίζει στην αγαπημένη του Κρήτη όπου έρχεται σε άμεση επαφή με το παραδοσιακό αλλαντικό. Συμμετέχοντας κι ο ίδιος στη διαδικασία της παραγωγής, από μικρό παιδί αρχίζει να μυείται στις μυστικές συνταγές του παππού. Εμπλουτίζει τις γνώσεις του φοιτώντας στο γεωπονικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κι ακολουθώντας αργότερα τα βήματα του πατέρα του καταφέρνει να δώσει σάρκα και οστά στη σημερινή εταιρεία Κασσάκη. Το πάθος του για τη μαγειρική τον φέρνει σε επαφή με μεγάλους σεφ σε όλη την Ελλάδα και του δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσει νέες συνταγές και να πειραματιστεί στην παραγωγή αλλαντικών με βάση διάφορα είδη κρέατος. Έχει καταφέρει να κάνει αισθητή τη παρουσία της εταιρείας στο χώρο των αλλαντικών, καθώς και να την εξελίσσει κάθε μέρα και περισσότερο.

Πληροφορίες: Αφοί Κασσάκη / Αφοί Κασσάκη στο facebook, στο Google+, αλλά και στο Instagram

Το άρθρο δημοσιεύθηκε και στο eirinika.gr στις 11 Ιουλίου 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top