Made in Greece: Ξενάγηση στο νέο «σπίτι» της APIVITA: ένα βιοκλιματικό εργοστάσιο στο Μαρκόπουλο, για την πιο σταθερά επιτυχημένη Ελληνική εταιρία δημιούργημα ενός αγαπημένου ζευγαριού! (φωτό)

Apivita

Όταν η αγάπη γίνεται κοινό όραμα κρατάει χρόνια. Όταν ο έρωτας για την φύση συναντά την αισθητική, περνάει μέσα από την αναζήτηση για την καινοτομία και τα γεννήματα της Ελληνικής γης τότε ο δρόμος ανοίγει για την κατάκτηση υψηλών στόχων.

Η αγάπη, το όραμα, η καινοτομία και οι υψηλοί στόχοι του Νίκου και της Νίκης Κουτσιανά στεγάζονται πλέον σε ένα αριστούργημα – βιοκλιματικό εργοστάσιο της ΑPIVITA, της υποδειγματικής εταιρείας καλλυντικών που κέρδισε το στοίχημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ιαπωνία (!) στην Ισπανία, στην Αμερική.

Ένα Κυριακάτικο πρωινό το ζεύγος Κουτσιανά προσκάλεσε τους φίλους και τις φίλες τους πρώτα για να μας ξεναγήσουν στο καλαίσθητο, υπερμοντέρνο εργοστάσιο που η αρχιτέκτων Ζωή Μπαλαμπάνη Παντελιά με την κόρη της Στέλλα Παντελιά σχεδίασαν και έκτισαν στο βιομηχανικό πάρκο Μαρκόπουλου Αττικής.

Μια ελιά στο κέντρο του αίθριου, σύμβολο της φύσης, της καλά ριζωμένης επιχείρησης, της Ελλάδας, της σοφίας, της δημιουργίας. Κοιτάς ψηλά και το φως λούζει όλους τους ορόφους μέσα από απανταχού διαμπερή περάσματα.

Όπως μας είπαν ξεναγώντας μας η Στέλλα Παντελιά και η μητέρα της Ζωή Μπαλαμπάνη Παντελιά οι δύο αρχιτέκτονες του θαυμάσιου κτιρίου:

‘’Από πλευράς αρχιτεκτονικού σχεδιασμού αποτελεί προσομοίωση κυψέλης και συγκεντρώνει όλες τις δραστηριότητές της εταιρείας σε χώρους: παραγωγής καλλυντικών, συσκευασίας μελιού, γύρης και βασιλικού πολτού-που είναι οι δυο κύριες δραστηριότητες της εταιρείας- εργαστηρίων, γραφείων, εκπαίδευσης, σίτισης προσωπικού, SPA, εκδηλώσεων και ενημέρωσης κοινού.’’

Το κτίριο εκτείνεται σε πέντε επίπεδα, δύο υπόγεια και τρία υπέργεια, με συνολική επιφάνεια δόμησης 6.830 τ.μ. πάνω σε μια έκταση 6.170τ.μ.

Δείτε εδώ τι μας λέει η κυρία Παντελιά:

‘’Στην είσοδο του κτιρίου που βρίσκεται στο κεντρικό αίθριο, δεσπόζει η ελιά, σύμβολο γαλήνης, προστασίας και γονιμότητας.Όπως είναι γνωστό, η APIVITA συνδυάζει την αρχαία ελληνική παράδοση με τον πλούτο της ελληνικής χλωρίδας, επικεντρώνεται στη ζωή της μέλισσας και δημιουργεί καλλυντικά φυσικά, οικολογικά, αποτελεσματικά και ολιστικά.‘’

’Η κυψέλη αποτέλεσε πρότυπο, σε επίπεδο συλλογιστικής, κατανομής και αξιοποίησης του χώρου και κυρίως λειτουργικότητας, μαζί με το βασικό κριτήριο της άνετης – ανθρώπινης διαβίωσης των εργαζομένων μέσα σ΄αυτή. ‘’

Ρωτήσαμε την Στέλλα Παντελιά τι σημαίνει βιοκλιματικό εργοστάσιο και με ποια φιλοσοφία και ποιές προδιαγραφές έγινε η APIVITA
– Λιτότητα, αισθητική και λειτουργικότητα
– Διαφάνεια σε πολλαπλά επίπεδα για την οπτική επαφή των εργαζομένων με τον εξωτερικό χώρο, τις παραγωγές και των γραφείων μεταξύ τους.
– Εξασφάλιση φυσικού φωτισμού – αερισμού

– – Σεβασμός στους φυσικούς πόρους και την τοπική βιοποικιλότητα
– Βιοκλιματικός Σχεδιασμός
– Μείωση οικολογικού αποτυπώματος
– Εξασφάλιση θερμικής και οπτικής άνεσης
– Χρήση ανακυκλώσιμων, φυσικών, οικολογικών, ελληνικών υλικών δόμησης.

Για την διαχείριση φυσικών πόρων χρησιμοποιήθηκαν:
1. Σύστημα εκμετάλλευσης γεωθερμίας
2. Φωτοβολταϊκά
3. Δεξαμενή Ομβρίων, όπου συλλέγονται τα όμβρια κτιρίου και περιβάλλοντος για άρδευση
4. Βιολογικός Καθαρισμός Αποβλήτων και διάθεση του νερού για άρδευση

5. 5. Φυτεμένα δώματα στον πρώτο και δεύτερο όροφο
6. Εκτεταμένες φυτεύσεις στον περιβάλλοντα χώρο με αρωματικά, φαρμακευτικά ελληνικά φυτά και βότανα, καρποφόρα δέντρα και είδη τοπικής χλωρίδας, διαμορφώνοντας το μικροκλίμα και στοχεύοντας στη βιοποικιλότητα.

Οι πολύ εντυπωσιακοί χώροι των γραφείων καταλαμβάνουν τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο του κτιρίου και εντάσσονται σε έναν ορθογωνικό όγκο με καθαρή γεωμετρία (εδώ γίνεται αναφορά στην κυψέλη), που διαχωρίζεται από τη βάση, που είναι η παραγωγή, ογκοπλαστικά και χρωματικά.

Τα γραφεία χωροθετούνται κατά το πλείστον περιμετρικά του κτιρίου, ενώ όσα βρίσκονται στο εσωτερικό έχουν άμεσο ηλιασμό και αερισμό από τα εσωτερικά αίθρια.


Στο ισόγειο τοποθετούνται -εκατέρωθεν του χώρου υποδοχής -οι 2 κύριοι χώροι παραγωγής του εργοστασίου που είναι η παραγωγή καλλυντικών και συσκευασία μελιού.


Η τροφοδοσία – είσοδος πρώτων υλών και έξοδος ετοίμου προϊόντος- μαζί με τις συνοδευτικές αποθήκες και δραστηριότητες τους γίνεται απευθείας στο α΄υπόγειο.


Στο α΄υπόγειο βρίσκονται επίσης οι χώροι σίτισης προσωπικού. Οι αποθήκες ειδών συσκευασίας και μηχανοστάσια τοποθετήθηκαν στο β΄υπόγειο.

Όπως μας πληροφορεί η νεαρή και δυναμική αρχιτέκτων Στέλλα Παντελιά:
Το στεγασμένο αίθριο στην περιοχή της εισόδου και το τετραώροφο υαλοστάσιο εισάγουν το φυσικό φως στο εσωτερικό του κτιρίου. Έτσι, τους χειμερινούς μήνες αποδίδονται ενεργειακά οφέλη στο κτίριο, καθώς ο αέρας θερμαίνεται από τον ηλιακή ακτινοβολία που εισέρχεται από τη νότια παρειά.

Αντίστροφα, κατά τους θερμούς μήνες λειτουργεί ως χοάνη εξαερισμού και φυσικού δροσισμού, καθώς με τα κατάλληλα ανοίγματα στη βάση και την κορυφή του επιτυγχάνεται χωρίς μηχανικά μέσα η κίνηση του αέρα (φυσικός ελκυσμός). Επίσης, έχει πραγματοποιηθεί φύτευση του εσωτερικού χώρου, με σκοπό τον φυσικό καθαρισμό του αέρα και την μεγιστοποίηση των ενεργειακών ωφελειών μέσω επιπλέον δροσισμού.

Η δημιουργία αυτού του δικτύου κενών χώρων-αιθρίων με τα φυτεμένα δώματα φέρνουν τη φύση στο εσωτερικό του κτιρίου και εξασφαλίζουν φυσικό φωτισμό και αερισμό σε όλους τους χώρους κύριας χρήσης. Τα φυτεμένα δώματα βελτιώνουν την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα και αποτελούν ασπίδα προστασίας ενάντια στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Οι επιλογές όσον αφορά τα ανοίγματα υπακούουν επίσης σε μια βιοκλιματική λογική.

Μεγάλη έκπληξη ήταν η ταράτσα που έχει μετατραπεί σε υπαίθριο σινεμά με γιασεμιά και τριανταφυλλιές αλλά και ο περιβάλλων χώρος όπου έγινε προσπάθεια να παραμείνει η τοπική χλωρίδα της περιοχής. Μεταφυτεύθηκαν οι ελιές που προϋπήρχαν στο οικόπεδο και εμπλουτίστηκε η φύτευση με καρποφόρα ελληνικά δέντρα και ενδημικά φυτά. Σε συνέχεια του φυτεμένου δώματος του πρώτου ορόφου δημιουργήθηκε βοτανικός κήπος με ελληνικά αρωματικά, φαρμακευτικά και ιπποκρατικά φυτά και βότανα που χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για την παραγωγή των φυσικών καλλυντικών της.

Αξίζει να επισκεφθείτε αυτό το εργοστάσιο όσοι είστε δάσκαλοι ή καθηγητές με τους μαθητές σας αλλά και όσοι θα θέλατε να εμπνευστείτε από την ολοκληρωμένη δημιουργία ενός πολυαγαπημένου ζευγαριού που έκαναν το όραμα τους, πραγματικότητα.

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirnika.gr στις 3 Φεβρουαρίου 2014

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχόλια μέσω Facebook