skip to Main Content

Made in Greece τα eatCrete: Ο Φ. Εξαδάκτυλος «απογείωσε» την γεύση της gourmet Κρητικής παράδοσης με τόση «κουζουλάδα» που τα cookies του γίνονται ανάρπαστα!

Δοκίμασα πριν από λίγο καιρό τα μικροσκοπικά πανέμορφα στην όψη βουτήματα eatCrete: Ομολογώ πως δεν έχω ξαναφάει στη ζωή μου -αυτό το ρεπορτάζ δεν είναι διαφημιστικό- ωραιότερα, νοστιμότερα ούτε έχω δει πιο καλαίσθητα καμωμένα στην Ελλάδα! Επιπλέον, είναι υγιεινά και σε πολλές γεύσεις! 

Δεν ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις από τα γλυκά και τα αλμυρά: Τα παξιμαδάκια με πορτοκάλι και κανέλα; Τις μπουκίτσες με τρούφα σοκολάτας ή χαρουπιού; Τα λαδοκούλουρα πορτοκαλιού ή λεμονιού; Τα κριτσινάκια με τυρί; Τις μπαλίτσες ηλιόσπορου χειροποίητα με μαύρο σουσάμι και ρίγανη; Ή μήπως τις χειροποίητες μπάρες γκρανόλα χωρίς συντηρητικά;

Επειδή κάθε πολύτιμο είναι και δυσεύρετο, τα eatCrete δεν τα βρίσκεις παντού. Αναζήτησα τον δημιουργό πίσω από την μοναδική σειρά Κρητικών προϊόντων, απόλυτα καινοτόμων αλλά και με εξαιρετικό σεβασμό στην παράδοση και έμαθα: Ο Φίλιππος Εξαδάκτυλος -μόνο κρητικό δεν είναι το όνομα του- είναι ο παθιασμένος δημιουργός αυτών των gourmet προϊόντων. Συνδύασε την περίφημη μεσογειακή διατροφή, συνώνυμη με το νησί της Κρήτης και έβαλε εκτός από την by far καλύτερη συνταγή -είμαι σίγουρη δεν θα πει το μυστικό- άγρια βότανα από τον Ψηλορείτη, θυμαρίσιο μέλι, ακόμη και ξινόχοντρο τραχανά των Λευκών Όρεων. Σήμερα, τα eatCrete στέκονται ”περήφανα” σε delicatessen της Ελλάδας και του εξωτερικού!

*Δείτε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Φίλιππου Εξαδάκτυλου στο Eirinika:

  • Η EatCrete ξεκίνησε από τον Φίλιππο Εξαδάκτυλο ένα βροχερό χειμωνιάτικο απόγευμα στα λατρεμένα του Χανιά.
  • Δεν υπήρχε business plan μόνο αγάπη και κουζουλάδας!
  • Ο σκοπός μας από την αρχή ήταν να δημιουργήσουμε υγιεινά και “gourmet” προϊόντα βασισμένα σε παλιές παραδοσιακές Κρητικές συνταγές.
  • Έχουμε μελλοντικά σχέδια για εξαγωγές.
  • Η βελτίωση του packaging είναι βεβαίως στις άμεσες προτεραιότητες μας.

Ειρήνη Νικολοπούλου: Πώς και ποιος ξεκίνησε την δημιουργία των Eat Crete; Ποια η μέχρι τώρα πορεία τους;

Φίλιππος Εξαδάκτυλος: Η EatCrete ξεκίνησε το 2010 όταν μετά από μακροχρόνια εμπειρία και ενασχόληση στον χώρο των ποιοτικών ελληνικών τροφίμων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποφάσισα να δημιουργήσω μια σειρά εξαίρετων, ποιοτικών αρτοσκευασμάτων με την επωνυμία EatCrete που εμπνεύστηκα ένα βροχερό χειμωνιάτικο απόγευμα στα λατρεμένα του Χανιά, τρώγοντας μπακαλιαράκια και πίνοντας ρακή με μια παρέα καλών φίλων.

Μοναδικό κίνητρο, η μεγάλη μου αγάπη για την Κρήτη και η εμμονή μου με την ποιότητα και τα αγνά υλικά. Δεν υπήρχε business plan μόνο αγάπη, θετική ενέργεια και βεβαίως η απαραίτητη δόση κουζουλάδας!

Η πορεία της εταιρείας εν μέσω κρίσης είναι εξαιρετικά θετική και ελπιδοφόρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα, με ελάχιστο μάρκετινγκ και χωρίς επιθετική πώληση, η EatCrete κατόρθωσε να δημιουργήσει πολύ καλό όνομα και φανατικούς φίλους και βέβαια να αυξήσει κατακόρυφα της πωλήσεις της. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα καλά καταστήματα τροφίμων αναζητούν τα προϊόντα μας και επικοινωνούν μαζί μας.

Ακολουθούμε αργά, σταθερά βήματα, συνεχώς μαθαίνουμε και ετοιμάζουμε με προσοχή τις επόμενες μας ενέργειες οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και εξαγωγές σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού με τις οποίες ήδη είμαστε σε επαφή.

Ε.Ν: Η eatCrete έχει ως σλόγκαν της την ”Gourmet παράδοση”. Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Φ.Ε: Με φαντασία, επιμονή, υπομονή και προπαντός λατρεία για την ποιότητα αλλά και την παράδοση του τόπου σου.

Ο σκοπός μας από την αρχή ήταν να δημιουργήσουμε πεντανόστιμα, υγιεινά “gourmet” (δηλαδή με έμφαση στη ποιότητα) προϊόντα βασισμένα κατ´ αρχήν σε παλιές παραδοσιακές Κρητικές συνταγές (όταν λέμε ”παραδοσιακές” εννοούμε τις συνταγές που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά), χρησιμοποιώντας άριστες, αγνές Κρητικές πρώτες ύλες ως βασικά συστατικά. Σε αυτές τις παραδοσιακές συνταγές βέβαια προσθέτουμε τις δικές μας μοντέρνες πινελιές και βεβαίως εμπλουτίζουμε την γκάμα των προϊόντων μας με νέα σύγχρονα και καινοτόμα προϊόντα.

Θέλουμε τα προϊόντα μας να είναι παραδοσιακά, μοντέρνα και διαχρονικά. Εξάλλου όπως λέει και ο μοναδικός Ross Daly (ο μεγάλος Ιρλανδός δεξιοτέχνης της κρητικής λύρας): ”Η παράδοση δεν σημαίνει παρελθόν, σημαίνει διαχρονικότητα”.

Ε.Ν: Ποιο είναι το χαρακτηριστικό εκείνο που κάνει τα eatCrete ξεχωριστά;

Φ.Ε: Καταρχήν ακριβώς αυτό που λέει το σλόγκαν μας, η “Gourmet Παράδοση” στην οποία αναφερθήκαμε προηγούμενα. Επίσης, σε γενικές γραμμές ακόμα και τα παραδοσιακά μας προϊόντα είναι κάπως “πειραγμένα”, δηλαδή πάντα πειραματιζόμαστε με τα κλασσικά συστατικά ενός προϊόντος πολλές φορές αντικαθιστώντας τα με διαφορετικά βελτιώνοντας έτσι το προϊόν χωρίς όμως να χάνει τον “σπιτικό” του χαρακτήρα. Επίσης αλλάζουμε τα παραδοσιακά σχήματα και κυρίως τα μεγέθη των προϊόντων μας ακολουθώντας μια “bite-size” προσέγγιση όπου μπορούμε.

Ε.Ν: Τι προϊόντα περιλαμβάνονται στη λίστα των eatCrete;

Φ.Ε: Μια μεγάλη γκάμα από κουλουράκια, μπισκότα και παξιμαδάκια, γλυκά και αλμυρά. Επίσης παστελάκι, μπάρες δημητριακών και δημητριακά granola για το γιαούρτι, το παγωτο κλπ. Τέλος προσφέρουμε ξινόχοντρο τραχανά, μέλι και βότανα από το χωριό.

Η λίστα των προϊόντων μας συνεχώς μεγαλώνει με νέους καινοτόμους κωδικούς. Για παράδειγμα , σε λίγο καιρό θα βγάλουμε 2 νέα cookies που θα είναι μοναδικά από πλευράς συστατικών.

Όλα μας τα προϊόντα μπορεί να τα δει κανείς αναλυτικά στο site μας www.eatcrete.com.

Ε.Ν: Υπάρχει και μια ιδιαίτερη κατηγορία προϊόντων eatCrete, χωρίς γλουτένη, χωρίς αλάτι και χωρίς ζάχαρη αντίστοιχα. Πώς προέκυψε η δημιουργία αυτών των κατηγοριών;

Φ.Ε: Καταρχήν να διευκρινίσω εδώ ότι όπως αναφέρεται και στις αντίστοιχες ετικέτες μας, τα “χωρίς γλουτένη” είναι παρασκευασμένα με αλεύρι χωρίς γλουτένη και ενδέχεται να περιέχουν κάποια ίχνη γλουτένης σε άλλα συστατικά οπότε δεν συνιστώνται για άτομα με κοιλιοκάκη.

Η δημιουργία αυτών των προϊόντων προέκυψε από την ίδια την αγορά. Η EatCrete είναι μια εταιρεία που ακούει τους πελάτες της και προσπαθεί όσο μπορεί πάντα να συνδυάζει τα “θέλω” τους με τις δικές μας ιδέες που αφορούν product development.

Ε.Ν: Ποια προϊόντα σας είναι χειροποίητα;

Φ.Ε: Όλα!

Ε.Ν: Ποιο είναι το best seller των eatCrete;

Φ.Ε: Δεν υπάρχει μία απάντηση εδώ καθώς πολλά προϊόντα πάνε αρκετά καλά ταυτόχρονα. Μπορώ να πω πως ίσως τη πρωτοκαθεδρία έχει (αν και με βραχεία κεφαλή) το περίφημο κρασοκούλουρο μας.

Ε.Ν: Πού μπορούμε να βρούμε τα eatCrete;

Φ.Ε: Στα περισσότερα καλά καταστήματα τροφίμων/παντοπωλεία/delicatessens σε όλη την αττική και σε πολλές άλλες πόλεις. Το δίκτυο των συνεργατών μας συνεχώς αυξάνεται.

Ε.Ν: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Η βελτίωση του packaging προκειμένου να αναδειχθούν κι άλλο τα εκπληκτικά προϊόντα σας είναι μέσα σε αυτά;

Φ.Ε: Εκτός από νέους κωδικούς και εξαγωγές, έχουμε αρκετά μελλοντικά σχέδια τα οποία όμως δεν μπορούμε ακόμα να δημοσιοποιήσουμε. Με την βοήθεια του Θεού, θα τα εκπληρώσουμε όλα πάντα βήμα-βήμα.

Η βελτίωση του packaging είναι βεβαίως στις άμεσες προτεραιότητες μας. Η τωρινή μας συσκευασία μας έχει βοηθήσει να εδραιωθούμε στην Ελληνική αγορά και ήταν μια μεγάλη πρόοδος από την αρχική σακούλα.

Όμως έχει έρθει η ώρα της αλλαγής. Απλά δεν θα γίνει από την μία μέρα στην άλλη καθώς απαιτείται πλέον πολύ μελέτη για μια συσκευασία άξια του περιεχομένου της η οποία να μπορεί να σταθεί και στο εξωτερικό αναδεικνύοντας θετικά την Κρήτη μας…την Ελλάδα μας!

Who is Who

Φίλιππος Εξαδάκτυλος: Founder & Managing Partner. BBA, Marketing & MBA, Finance – University of Miami. Προϋπηρεσία σε τομείς Marketing, Branding και Management σε διάφορους κλάδους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με εξειδίκευση στα ποιοτικά τρόφιμα.

Βάγιο Κασιμάτη: Partner, business development (BA Marketing). Hotel Marketing & Management -Tourism Investment Consultants-Land and Leisure Development-Real Estate.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των eatCrete – eatCrete.com

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 4 Μαρτίου 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top