skip to Main Content

Η Χριστίνα και ο Μιχάλης με το ηλεκτρονικό σουπερμάρκετ «Agora Greek Delicacies» κατακτούν την Βρετανία – 400 ελληνικά προϊόντα γεμίζουν τις κουζίνες & τα dinners

Ήταν ένα βράδυ στη Σκωτία, το 2011, όταν μία συζήτηση σε ένα τραπέζι Ελλήνων κατέληξε σε νοσταλγία για οτιδήποτε ελληνικό και κυρίως για τα ελληνικά προϊόντα. Τότε γεννήθηκε η ιδέα για την Agora Greek Delicacies. Ένα ηλεκτρονικό σουπερμάρκετ που θα εισήγαγε στην αγορά της Σκωτίας όλα τα ελληνικά καλούδια. Η συζήτηση άρχισε να γίνεται έρευνα, το κενό στην αγορά άρχισε να γίνεται ορατό και δεν χρειάστηκε πολύ ώστε η ιδέα να γίνει πράξη.

Η Χριστίνα Λυροπούλου και ο Μιχάλης Σοφιανός ήταν οι πρώτοι που πριν από έξι χρόνια έθεσαν σε εφαρμογή μία τέτοια ιδέα και σύντομα η Βρετανία απολάμβανε εκλεκτά ελληνικά προϊόντα σε τιμές και με υπηρεσίες που όμοιές τους δεν υπήρχαν μέχρι τότε. «Θέλουμε να μπορέσουμε να διαδώσουμε την ελληνική κουζίνα και να ταυτιστεί η Agora με τα ελληνικά προϊόντα στην αντίληψη των καταναλωτών σε ολόκληρη την Μεγάλη Βρετανία» είπαν οι δημιουργοί της Agora Greek Delicacies στο MadeinGreece.news και μοιράστηκαν μαζί μας τους στόχους και το όραμά τους.

MadeinGreece.news: Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της επιχείρησης σας; Πώς βρεθήκατε στη Γλασκόβη και πως αποφασίσατε να ξεκινήσετε εκεί την Agora Greek Delicacies; Ποια τα στάδια, η αφορμή, η έμπνευση;

Χριστίνα Λυροπούλου: Το ηλεκτρονικό σουπερμάρκετ Agora Greek Delicacies γεννήθηκε σαν ιδέα το 2011, από την Χριστίνα και τον Μιχάλη τότε 24-25 χρονών! Στην Γλασκόβη ήρθαμε ξεχωριστά το 2010 για να κάνουμε το μεταπτυχιακό μας όπου και γνωριστήκαμε. Αφού τελειώσαμε τις σπουδές ξεκινήσαμε να δουλεύουμε εδώ ο καθένας στο αντικείμενο του. Ένα βράδυ καθώς ήμασταν μερικοί Έλληνες μαζεμένοι, νοσταλγήσαμε ένα τσιπουράκι το οποίο ήταν ακατόρθωτο να βρεθεί οπουδήποτε εδώ στην Σκωτία! Την επόμενη μέρα αποφασίσαμε να σταματήσουμε τις θεωρητικές συζητήσεις για το πως θα μπορούσαμε να το έχουμε και ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να εισάγουμε ελληνικά πρoϊόντα. Επειδή Βρετανία δεν είναι μόνο το Λονδίνο και αντιλαμβανόμασταν ότι οπουδήποτε εκτός Λονδίνου υπήρχε η αντίστοιχη έλλειψη ελληνικών προϊόντων, όπως και στην Γλασκόβη, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ένα ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ όπου όλοι, Έλληνες, Κύπριοι, Βρετανοί και όλες οι υπόλοιπες εθνικότητες που ζουν σε αυτήν την πολυπολιτισμική χώρα θα μπορούν να αγοράσουν καλούδια από την Ελλάδα. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα μοντέρνο ηλεκτρονικό σουπερμάρκετ και να καλύπτουμε την ζήτηση οπουδήποτε αυτή υπήρχε ανά το Ηνωμένο Βασίλειο. Ήμασταν οι πρώτοι που βάλαμε σε εφαρμογή μια τέτοια ιδέα στην Βρετανία πριν έξι χρόνια και πιστεύουμε ότι η επιλογή των ελληνικών brand που διανέμουμε σε συνδυασμό με τις προσιτές τιμές, η εξυπηρέτηση που προσφέρουμε και ο τρόπoς προσέγγισης της σύγχρονης ελληνικής κουλτούρας είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που προϋπήρχε στην Μεγάλη Βρετανία.

MadeinGreece.news: Πως ακριβώς λειτουργεί η Agora που δημιουργήσατε;

Μιχάλης Σοφιανός: Η Agora είναι ένα ηλεκτρονικό πολυκατάστημα, όπου ο πελάτης έρχεται σε επαφή με υψηλής ποιότητας ελληνικά τρόφιμα και ποτά, τα οποία καθημερινά διανέμονται ανά την Βρετανία: σε Σκωτία, Αγγλία και Ουαλία. Η γκάμα των προϊόντων που πωλούνται ηλεκτρονικά ξεπερνά τα 400 και περιλαμβάνει όλα τα συστατικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν καθημερινά στην ελληνική κουζίνα, μέχρι κατεψυγμένες πίτες, συσκευασμένα τυριά, αλλαντικά, αλλά και φρέσκα γλυκά που παρασκευάζονται κατόπιν παραγγελίας από εμάς και αλκοολούχα ποτά φυσικά όπως κρασιά, μπύρες και λικέρ. Το Agora είναι εισαγωγέας της γκάμας που πωλείται ηλεκτρονικά και δραστηριοποιείται με περίπου 300 επιπλέον προϊόντα και στον χώρο της χονδρικής προμηθεύοντας ελληνικά και άλλων εθνικοτήτων καταστήματα, εστιατόρια, deli, αλλά και σουβλατζίδικα ανά την Βρετανία.

MadeinGreece.news: Τι προϊόντα θα βρει κανείς σε αυτή και με ποιον τρόπο κάνετε την επιλογή των προϊόντων που θα εντάξετε στην πλατφόρμα σας;

Χριστίνα Λυροπούλου: Η γκάμα των προϊόντων είναι ανεξάντλητη καθώς στην κυριολεξία εισάγουμε ό,τι μας ζητηθεί από τους πελάτες μας είτε στην χονδρική είτε στην λιανική και πωλείται μέσω του eshop! Όμως η επιλογή των συνεργατών μας είναι πολύ σημαντική για εμάς, καθώς επιλέγουμε ανεξάρτητους παραγωγούς και συνεταιρισμούς ανά την Ελλάδα με τους οποίους συνεργαζόμαστε, καθώς επίσης και προϊόντα επωνυμίας που έχουν μεγάλη ζήτηση από Έλληνες και εισήχθηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο από εμάς με το ξεκίνημά μας. Παρ’ όλο λοιπόν που τα κόστη για να μεταφερθούν τα τρόφιμα αυτά από την μια μεριά της Ευρώπης στην άλλη είναι αυξημένα, έχουμε καταφέρει να κρατούμε τις τιμές εξαιρετικά προσιτές, διασφαλίζοντας μόνιμη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τους παραγωγούς που συνεργαζόμαστε.

MadeinGreece.news: Ποια είναι η ανταπόκριση που δείχνουν οι Βρετανοί και όλοι οι υπόλοιποι πελάτες σας απέναντι στα ελληνικά προϊόντα;

Μιχάλης Σοφιανός: Οι Βρετανοί είναι πολύ απαιτητικοί καταναλωτές, ευαίσθητοι στην τιμή. Το ότι η Ελλάδα είναι δημοφιλής προορισμός διακοπών και οι Βρετανοί στην πλειοψηφία τους είναι ευχαριστημένοι με τις διακοπές στην χώρα μας, αυτό αυτομάτως μας κάνει δημοφιλείς στο κομμάτι της αγοράς που ακολουθεί αυτήν την διατροφική κουλτούρα και αναζητά τρόφιμα καλής ποιότητας. Φυσικά η Βρετανία είναι πολυσυλλεκτική και η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων είναι αυτή που πείθει τους πελάτες άλλων εθνικοτήτων. Οι Έλληνες και οι Κύπριοι φυσικά σε όλη την Βρετανία μας έχουν αγκαλιάσει και δείχνουν σταθερή προτίμηση στην γκάμα μας.

MadeinGreece.news: Δημοφιλέστερες επιλογές τους; Ποια προϊόντα έρχονται πρώτα στην προτίμησή τους;

Χριστίνα Λυροπούλου: Το άγριο ανεπεξέργαστο μέλι σε διάφορες ποικιλίες είναι αυτό που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις! Τα κρασιά ανεβαίνουν σταθερά στις προτιμήσεις των μη Ελλήνων καταναλωτών και φυσικά οι έτοιμες πίτες είναι πλέον από τις πιο αγαπημένες επιλογές των πελατών μας. Η ποιότητα των προϊόντων είναι αυτή που κάνει τα ελληνικά τρόφιμα να υπερέχουν έναντι των αντίστοιχων ιταλικών και ισπανικών που όμως κυριαρχούν στην Βρετανική αγορά λόγω της έλλειψης συντονισμένης προώθησης των ελληνικών τροφίμων τις περασμένες δεκαετίες.

MadeinGreece.news: Από την μέχρι τώρα εμπειρία σας και τις πωλήσεις σας θεωρείτε ότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν τις δυνατότητες να κατακτήσουν τις ξένες αγορές;

Μιχάλης Σοφιανός: Δυστυχώς τα ελληνικά προϊόντα δεν ήταν ποτέ και δεν είναι ούτε τώρα μόδα στην Βρετανία, παρότι γίνονται αξιοθαύμαστες προσπάθειες αλλά μεμονωμένες. Η συνεχής και συστηματική προώθηση όμως της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας και κουλτούρας είναι σίγουρα κάτι το ανεξερεύνητο ακόμα για πολλές εθνικότητες. Αν γίνουν συστηματικές και οργανωμένες προσπάθειες τα ελληνικά προϊόντα μπορούν και αξίζουν να βρίσκονται στην κορυφή των διατροφικών επιλογών κάθε χώρας.

MadeinGreece.news: Πόσα χρόνια βρίσκεστε στην Σκωτία και τι σας λείπει πιο πολύ από την Ελλάδα;

Χριστίνα Λυροπούλου: Φαίνεται σαν χθες, αλλά βρισκόμαστε στην Σκωτία σχεδόν 7 χρόνια τώρα! Ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα, το λεγόμενο lifestyle, οι φυσικές ομορφιές της χώρας και φυσικά ο καιρός είναι αυτά που λείπουν σε όλους τους Έλληνες που ζουν στον εξωτερικό. Φυσικά κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να μην χάνουμε την επαφή με την Ελλάδα,τις ομορφιές της και τις τάσεις στις γεύσεις.

MadeinGreece.news: Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που αντιμετωπίσατε στην διαδρομή σας; Υπήρξαν στιγμές αποθάρρυνσης που έγιναν νίκες και επιτυχίες στη συνέχεια;

Μιχάλης Σοφιανός: Επειδή ξεκινήσαμε πολύ μικροί αυτήν την προσπάθεια, είχαμε αστείρευτη ενέργεια για δημιουργία και δουλειά. Δουλέψαμε ασταμάτητα 24ωρα επί μήνες για να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Οι πιο δύσκολες στιγμές ήταν στην αρχή, όταν αποφασίσαμε να τρέξουμε την Agora ως επιχειρηματική ιδέα… αλλά δεν είχαμε καθόλου κεφάλαια και παράλληλα εργαζόμασταν για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε όπως όλοι. Για να εξασφαλίσουμε ένα βασικό κεφάλαιο που θα μας επέτρεπε την έναρξη της λειτουργίας του Agora θα έπρεπε αφού φτιάξουμε ένα βιώσιμο business plan να το παρουσιάσουμε σε διάφορα πάνελς δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών στην Σκωτία και να τους πείσουμε για να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση. Τελικά αφού περάσαμε από πάνελς τύπου Dragons Den (!!) καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση και το 2013 να ξεκινήσει η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος! Το επόμενο σημαντικό στάδιο ήτανε να φτάσει σαν επιχείρηση το σημείο που οι λειτουργίες της θα ήταν βιώσιμες. Οι ατελείωτες ώρες δουλειάς επέτρεψαν την υγιή οργανική ανάπτυξη της εταιρείας και την δημιουργία ενός ισχυρού brand name στο χώρο. Το ότι πλέον οι πελάτες μας βρίσκουν μόνοι τους λόγω του brand name μας είναι η μεγαλύτερη επιτυχία που θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε από την δουλειά μας.

MadeinGreece.news: Ποια είναι τα μέλη της ομάδας σας; Λίγα λόγια για το backround σας να σας γνωρίσουμε…

Χριστινα Λυροπουλου, ετών 30, προπτυχιακές σπουδές Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας στην ΑΣΟΕΕ και μεταπτυχιακό στο Ιnternational management στο Strathcyde Business School, αντικείμενο δουλειάς Digital Marketing.
Μιχαλης Σοφιανος, ετών 30, προπτυχιακές σπουδές Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, μεταπτυχιακό στο Ιnternational management στο Strathclyde Business School, Phd (Candidate) in Enterpreneurial Studies στο University of Glasgow, αντικείμενο Χρηματοοικονομικά και Διοίκηση.

MadeinGreece.news: Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Χριστίνα Λυροπούλου: Παρόλο που η ιδέα γεννήθηκε και δημιουργήθηκε στην Σκωτία, είναι 100% ελληνική. Συνεργαζόμαστε με Έλληνες παραγωγούς και μεταφορείς, έχουμε παράρτημα και σε ελληνικό έδαφος, στηρίζουμε οτιδήποτε ελληνικό σε Ελλάδα και εξωτερικό και προσπαθούμε να κάνουμε τα ελληνικά μαγαζιά (και όχι μόνο) να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερα ελληνικά προϊόντα, κάνοντας ολοένα και περισσότερα ελληνικά προϊόντα διαθέσιμα και ανταγωνιστικά στην αγορά. Δεν πιστεύουμε ότι ανάμεσα στους Έλληνες του εξωτερικού υπάρχουν ανταγωνιστές, αλλά μόνο συνεργάτες, και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε στα ελληνικά τρόφιμα και ποτά την θέση που τους αξίζει στην διεθνή αγορά.

MadeinGreece.news: Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το brand σας; Ποιους στόχους έχετε για αυτό; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;

Χριστίνα Λυροπούλου & Μιχάλης Σοφιανός: Προσπαθούμε συνεχώς να εξελισσόμαστε και να βελτιωνόμαστε με καινούριες υπηρεσίες και προϊόντα και να προσελκύουμε νέα κομμάτια της ηλεκτρονικής αγοράς. Θέλουμε να μπορέσουμε να διαδώσουμε την ελληνική κουζίνα και να ταυτιστεί η Agora με τα ελληνικά προϊόντα στην αντίληψη των καταναλωτών σε ολόκληρη την Μεγάλη Βρετανία.

Παράλληλα, αυτήν την στιγμή δουλεύουμε πάνω στην πλατφόρμα που αυτοματοποιεί τις αγορές των πελατών χονδρικής για να ελαχιστοποιούμε τον χρόνο εξυπηρέτησης των πελατών μας, να αυξήσουμε την ταχύτητα, και να δημιουργήσουμε κάτι που θα ανταγωνίζεται τα συστήματα των μεγαλύτερων wholesalers.

Ακόμα έχουμε ξεκινήσει συντονισμένες προσπάθειες για εξαγωγές ελληνικών προϊόντων σε τρίτες χώρες, κάνοντας ήδη εξαγωγές στην Ευρώπη, αλλά και εκτός Ευρώπης με ιδιαίτερα ανερχόμενη δραστηριότητα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ώστε να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές στους Έλληνες παραγωγούς.

Info: Agora Greek Delicacies – Fb pageTwitter – LinkedIn – Google – KILTRYouTube 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top