skip to Main Content

Βουντού με ερωτικές κατάρες μαγικά ειδώλια από τάφους & πηγάδια ανασύρθηκαν από Νεμέα, Κω, Αττική και Κρήτη

Ο έρωτας είναι κάτι που υπάρχει από την αρχή της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτό έρχεται να επιβεβαιωθεί μέσα από τα ευρήματα που εντοπίστηκαν, τα οποία φανερώνουν ότι ο άνθρωπος για να ικανοποιήσει το ερωτικό πάθος μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε πρακτική.

Ο μύθος περί βουντού επιβεβαιώνεται, μιας και ανασύρθηκαν αγαλματίδια δεμένα πισθάγκωνα, τρυπημένα σε καίρια σημεία του σώματος τα οποία  καταδεικνύουν ότι η ανάγκη για κατάρες και βουντού λόγω ερωτικού πάθους υπήρχε από αρχαιοτάτων χρόνων.
Επίσης, βρέθηκαν σε τάφους, πηγάδια και ιερά χθόνιων θεοτήτων σε Νεμέα, Κω, Αττική, Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείουμαγικά κείμενα με κατάρες που γράφονταν σε μολύβδινα πινακίδια, από την κλασσική εποχή ως τα βυζαντινά χρόνια και τη σύγχρονη εποχή.
Όπως επισήμανε η εισηγήτρια του Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου, Όλγα Δημητρίου, τα αγαλματίδια αυτά ονομάζονταν κατάδεσμοι γιατί έδεναν σταθερά τα θύματά τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα  «ανατομικής κατάρας» είναι ο ερωτικός κατάδεσμος της Νεμέας, καθώς και αντίστοιχος της Αττικής από την κλασσική περίοδο που καταριέται το θύμα του για να αποκτηθεί ο πόθος που αναζητά.

Μέσα από τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνεται πως, όπως ακόμα και σήμερα, η ερωτική αποκλειστικότητα είναι ο επιθυμητός σκοπός ενός ανθρώπου. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως μέσα από το πέρασμα του χρόνου και με διάφορες πρακτικές τα δύο φύλα αναζητούν το απόλυτο και στοχευμένο ερωτικό πάθος. «Η βάση που αποτελεί σταθερά μέσα στους αιώνες είναι η απολυτότητα του ερωτικού συναισθήματος και της ατελούς ανθρώπινης φύσης που ελπίζει και απαιτεί ο νους και ο λογισμός της/του να είναι μόνο δια τα μένα», όπως ανέφερε και η εισηγήτρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top